Taylor Swift, Kendrick Lamar grote winnaars Grammy’s

Ook het Nederlandse Metropole Orkest won een Grammy. Die kreeg het in de categorie ‘best contemporary instrumental’.

Taylor Swift kreeg de prijs voor beste album, voor haar 1989.
Taylor Swift kreeg de prijs voor beste album, voor haar 1989. Foto Matt Sayles/AP

Taylor Swift heeft maandagnacht de meest prestigieuze prijs gewonnen bij de uitreiking van de Grammy’s, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen. Haar 1989 werd verkozen tot beste album. Rapper Kendrick Lamar legde het voor beste album af tegen Swift, maar won wel vijf andere Grammy’s, onder meer voor beste rapalbum.

Swift, die haar dankwoord gebruikte om jonge vrouwen toe te spreken die zich soms verslagen of ontmoedigd voelen, won nog twee andere prijzen. De video voor haar single Bad Blood won voor ‘beste muziekvideo’ en 1989 won ook in de categorie ‘best pop vocal’. Swift won de prijs voor beste album ook al in 2009, toen voor haar album Fearless.

Kendrick Lamar, die volgens velen zorgden voor het beste optreden van de avond, won naast beste rapalbum ook prijzen voor ‘best rap performance’, ‘best rap song’, ‘best rap/sung performance’ en beste rapvideo.

Nederlands succes

Ook het Nederlandse Metropole Orkest won een Grammy. Die kreeg het voor het album Sylva in de categorie ‘best contemporary instrumental’. Sylva is een samenwerking met de Amerikaanse instrumentale fusionband Snarky Puppy.

Andere winnaars

Belangrijke andere Grammy’s gingen er maandagnacht naar Ed Sheeran (beste nummer en ‘best pop performance’) en Alabama Shakes (‘best rock performance’, ‘best alternative’, ‘best rock song’). Naast Lamar traden onder anderen Lady Gaga, Adele en Justin Bieber op.

Lady Gaga met een eerbetoon aan David Bowie: