Stukje rennen? TomTom mee

Eindelijk een sporthorloge dat het meenemen van je telefoon tijdens het hardlopen of fietsen overbodig maakt. In de TomTom Spark Cardio + Music (promotievideo hier) zit namelijk naast een (goede!) gps, een hartslagmeter, een stappenteller en trainingsfuncties ook een muziekspeler ingebouwd. Tenminste, als je ook een koptelefoon hebt die draadloos via bluetooth kan communiceren. Ik had niet direct door dat dit nodig was. Een paar bluetooth-oordopjes verder, en het verplaatsen van het horloge van mijn linker- naar mijn rechterhand om de bluetoothverbinding niet te laten kraken, ben ik ervan overtuigd dat dit horloge alles heeft wat een duursporter kan wensen.

Net als bij sommige eerdere versies zit de hartslagmeter van deze Spark Cardio ingebouwd, aan de achterzijde van de klok. Geen gezeik met een afzakkende borstband dus (maar wel kans op een koude pols; je moet voor een goede werking het horloge een eindje omhoog dragen, niet op het bot dat daar zit). De gps doet het feilloos. Hij pikt meestal snel een signaal op en ik zag geen fouten op de kaart na afloop – ik had niet anders verwacht van TomTom.

Met de Spark Cardio kun je ook binnen sporten, op een loopband of op een stilstaande fiets. Je moet hem dan wel nog kalibreren. Dat ging voor de loopband minder eenvoudig dan ik had gedacht. Er zit een stappenteller en slaaptracker in. De stappenteller lijkt het goed te doen, maar aan de kwaliteit van de slaaptracker twijfel ik. Hij meet beweging: een thuisgelaten horloge leverde na een dag 24 ‘geslapen uren’ in mijn overzicht op.

Online lees ik dat sommigen de interface niet intuïtief vinden. Daar kan ik minder goed over oordelen omdat ik al gewend was aan een ouder TomTom-sporthorloge. Druk je op de vierkante knop onder de klok, dan kun je links de stappenteller bereiken, boven de muziek en rechts het sportmenu. Met een klik naar rechts ga je dieper het sportmenu in. Het licht wordt geactiveerd door de klok af te dekken met je hand. Als je weet waar alles zit is het zo moeilijk niet. Hoewel… Hoe zet je de muziek eigenlijk uit? Kan dat écht alleen maar met de bediening van de oordopjes, niet met het horloge?