Saoedi-Arabië en Rusland bevriezen hun olieproductie

Geen productiebeperking maar slechts „bevriezing”. De afspraak tussen Saoedi-Arabië en Rusland brengt nieuwe instabiliteit op de oliemarkt.

Olieprijs zakt terug
Olieprijs zakt terug

Saoedi-Arabië en Rusland hebben dinsdagochtend afgesproken dat zij hun olieproductie niet verder zullen opvoeren. De markt reageerde teleurgesteld, want de verwachting was dat de twee grote olielanden verder zouden gaan en het eens zouden worden over een beperking van de olieproductie.

De olieministers van Rusland en Saoedi-Arabië spraken elkaar in Qatar, tijdelijk voorzitter van de Opec. Ook Venezuela en Qatar hebben zich aan deze afspraak verbonden.

Venezuela en Nigeria hadden de afgelopen weken sterk gelobbyd voor een productiebeperking binnen de Opec. Saoedi-Arabië weigerde echter zolang Rusland, geen Opec-land, hier niet meedeed.

Moskou stelde zich lange tijd op het standpunt dat het tegen „iedere olieprijs” kon produceren. Maar nadat de lage olieprijs een flink gat in de Russische begroting had geslagen, veranderde de toon.

Vorige week suggereerde Igor Setsjin, baas van het staatsoliebedrijf Rosneft en vertrouweling van president Poetin, dat productiebeperking met 1 miljoen vaten per dag „zinnig „ zou zijn. Maar daar is Saoedi-Arabië dus niet mee akkoord gegaan: er is slechts een plafond aangebracht in de olieproductie, maar van productiebeperking is nog geen sprake.

De grote vraag is of of Iran zich aan eventuele productieafspraken wil gaan houden. Net verlost van de internationale sancties wil Teheran juist zoveel mogelijk olie verkopen op de wereldmarkt.

Geruchten over productiebeperking hadden de olieprijs de afgelopen dagen omhoog gestuwd. Na een dieptepunt van minder dan 28 dollar per vat Noordzee-olie, steeg de prijs naar rond de 35 dollar. Dinsdagochtend zakte hij terug naar rond de 33 dollar.