Rutte: kosten onderhoud Gouden Koets niet openbaar

Volgens de premier leiden de kosten voor het onderhoud niet tot de uitgave van extra belastinggeld.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Premier Rutte wil de kosten van het geplande onderhoud van de Gouden Koets niet openbaar maken. Dat schrijft Rutte dinsdag in antwoord op Kamervragen van D66-leider Pechtold. Volgens de premier leiden de kosten voor het onderhoud niet tot de uitgave van extra belastinggeld.

Rutte legt in een Kamerbrief uit dat de kosten voor de restauratie voor rekening komen van de Dienst Koninklijk Huis (DKH) en dat deze kosten worden betaald uit een potje personele en materiële uitgaven. De Koning mag zelf bepalen waar hij de beschikbare gelden uit dit potje precies aan uitgeeft. Het specifiek uitsplitsen van individuele uitgaven zou indruisen tegen artikel 41 van de Grondwet (“De Koning richt, met inachtneming van het openbaar belang, zijn Huis in”).

De premier schrijft dat de Koning jaarlijks verantwoording over zijn uitgaven aflegt in een financieel jaarverslag en dat ook de Algemene Rekenkamer en de Auditdienst Rijk kritisch naar deze uitgaven kijken. De stukken over de kosten van de Koets openbaren zou de bescherming van de “persoonlijke levenssfeer” van de Koning aantasten.

Restauratie gaat ‘meerdere jaren’ duren

In de Kamerbrief gaat Rutte ook in op het soort onderhoud dat aan de Gouden Koets moet gebeuren. Zo moet er wat gebeuren aan de draagriemen, de houten wielen en het houtsnijwerk. Verder verdienen het de koorden en de kwasten op de bok en de textiele materialen op de koets een onderhoudsbeurt.

Over een precies tijdpad voor de restauratie van de Gouden Koets wil Rutte zich niet uitlaten. De restauratie zal in elk geval “meerdere jaren” duren omdat het “tijdrovend en specialistisch werk” betreft. Het restauratiewerk zal in vier fases gebeuren. De bedoeling is dat de Koets na de restauratie weer tientallen jaren gebruikt kan worden zonder tussentijds groot onderhoud.