Paris Saint-Germain klopt Chelsea in Champions League

Het werd 2-1. De return in de achtste finale volgt op 9 maart. Benfica versloeg Zenit in blessuretijd.

Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint Germain) viert zijn treffer.
Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint Germain) viert zijn treffer. Foto Francois Mori / AP

Trainer Guus Hiddink heeft dinsdagavond voor het eerst sinds zijn aanstelling in december verloren met Chelsea. In Parijs was Paris Saint-Germain (PSG) de terechte winnaar in het eerste van twee duels in de achtste finale van de Champions League: 2-1.

Chelsea wil iets rechtzetten tegen Paris Saint-Germain nadat de club uit Londen in de vorige editie door de Fransen werd uitgeschakeld in de achtste finale. Een jaar geleden eindigde het duel in Parijs in 1-1. Door 2-2 in de verlenging op Stamford Bridge werd Chelsea toch uitgeschakeld. Een goed resultaat in de Champions League kan bovendien de tegenvallende prestaties in de Premier League verzachten.

PSG kreeg dinsdagavond de meeste mogelijkheden in de eerste helft maar de grootste kans was voor Chelsea toen Diego Costa tegen de lat kopte. De thuisploeg kwam na bijna veertig minuten op een verdiende voorsprong. Een harde vrije trap van sterspeler Zlatan Ibrahimovic werd in de Engelse muur door John Obi Mikel van richting veranderd waardoor doelman Thibaut Courtois in de verkeerde hoek lag.

De 1-0 van Ibrahimovic

Mikel maakte zijn fout snel goed in de extra seconden van de eerste helft. Twee spelers van de thuisploeg slaagden er niet in om een hoekschop fatsoenlijk uit te verdedigen waardoor de Nigeriaan de bal die voor zijn voeten viel kon binnentrappen voor de belangrijke uittreffer.

PSG bleef na rust aandringen, terwijl Chelsea gokte op de counter. Invaller Edinson Cavani zorgde een kwartier voor tijd en vier minuten na zijn entree voor de verdiende overwinning. Bij de Parijse club bleef Gregory van der Wiel op de reservebank, hoewel zijn grote concurrent op de rechtsbackpositie Serge Aurier voorlopig aan de kant staat wegens een disciplinaire straf van de club. Trainer Laurent Blanc koos dinsdagavond voor de Braziliaan Marquinhos als rechtsachter. De return in Londen is over drie weken. (ANP)

De 2-1 van Cavani

Benfica-Zenit

Benfica heeft het thuisvoordeel in het duel met Zenit St. Petersburg dinsdag toch nog kunnen uitbuiten. De Portugese club wist in Estádio da Luz van Lissabon in blessuretijd te scoren in de eerste van twee ontmoetingen in de achtste finales van de Champions League. De Braziliaan Jonas maakte de winnende goal.

Liefst drie spelers van Zenit voetbalden eerder in hun carrière voor Benfica. Axel Witsel, Ezequel Garay en Javi Garcia maakten deel uit van de Russische ploeg die in de eerste helft de evenknie was van Benfica, maar gaandeweg de tweede helft de thuisploeg steeds dreigender zag worden.

Na een aarzelend begin was er na dertig minuten spelen de eerste gevaarlijke kans voor Benfica. De Braziliaan Jonas haalde uit en schoot maar net naast. Kort na rust was de Belgische international Witsel dichtbij een goal, eerst met de voet en daarna met het hoofd.

Benfica voerde daarna de druk op. De Argentijn Nicolás Gaitan kreeg grote kansen om de Portugezen aan de winst te helpen, maar doelman Joeri Lodigin stond steeds in de weg. Jonas was uiteindelijk in de 92e minuut wel succesvol uit een vrije trap. De return in St. Petersburg is op 9 maart. (ANP)

Incident in Turkije

Er werd vandaag ook gevoetbald in de Europa League. Bij de wedstrijd tussen Fenerbahce en Lokomotiv Moskou deed zich een opmerkelijk incident voor. Speler Dmitri Tarasov van Lokomotiv trok na afloop zijn shirt uit en toonde een afbeelding van de Russische president Poetin. Daarop stond de tekst: “De vriendelijkste president”.

Sinds Turkije een straaljager uit Rusland neerschoot, zijn de verhoudingen tussen beide landen gespannen. Daarom waren er voor de wedstrijd ook al verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen. De wedstrijd eindigde in 2-0 voor Fenerbahce.

Volgens persbureau AP zei Tarasov na afloop: “Het is mijn president. Ik respecteer hem en besloot te tonen dat ik bereid ben hem te steunen.” Na afloop gooiden een aantal supporters van Fenerbahce flessen naar de spelersbus van Lokomotiv. De kans is aanwezig dat Tarasov en zijn club door de UEFA gestraft worden: het is verboden politieke statements te maken op het veld.

Foto Emrah Gurel / AP

Dmitri Tarasov met een foto van Poetin op zijn shirt. Foto Emrah Gurel / AP