Opnieuw blauwhelmen in CAR beschuldigd van seksueel misbruik

Vier kinderen werden het slachtoffer van misbruik. De verdachten kwamen allen uit de Democratische Republiek Congo.

Archieffoto van een patrouille van VN-vredestroepen in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui.
Archieffoto van een patrouille van VN-vredestroepen in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui. Foto Issouf Sanogo / AFP

Opnieuw zijn blauwhelmen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) beschuldigd van het seksueel misbruiken van kinderen. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties dinsdag laten weten, meldt persbureau AFP.

Het zou in totaal om vier kinderen gaan, aldus de VN. De verdachten komen allen uit de Democratische Republiek Congo. Het misbruik vond tussen 2014 en 2015 plaats en werd op 11 februari door ngo’s ontdekt.

De VN hebben de Congolese regering maandag op de hoogte gebracht van de aantijgingen. Zij heeft nu tien dagen om te beslissen of zij zelf een onderzoek wil instellen naar de zaak of dit liever aan de VN overlaat. De VN hebben naar aanleiding van de beschuldiging besloten een Congolees bataljon te vervangen door vredestroepen uit Mauritanië.

Eerder misbruik

Het is niet de eerste keer dat buitenlandse troepen in de CAR worden beschuldigd van kindermisbruik. Vorig jaar bleek dat Franse militairen dakloze kinderen in een opvanghuis in de hoofdstad Bangui seksueel hadden misbruikt. Ook in het oosten van het land zouden seksuele wanpraktijken zijn gepleegd, toen door VN-medewerkers.

Hierop werd een onderzoek ingesteld naar hoe de VN-missie is omgegaan met aantijgingen van seksueel misbruik door Franse militairen vorig jaar. De berichten over seksueel misbruik, uitbuiting en mishandeling begaan door blauwhelmen leidden er uiteindelijk toe dat het hoofd van de VN-missie in de CAR op verzoek van VN-chef Ban Ki-moon opstapte.

MINUSCA

De VN-missie in de CAR, MINUSCA geheten, is sinds 2014 actief in het door strijd verscheurde land. Begin 2013 pleegden de islamitische Seleka-rebellen een staatsgreep. Dat leidde tot gewelddadige vergeldingsacties van christelijke Anti-Balaka-milities, die tienduizenden moslims om het leven brachten. Inmiddels is het Seleka-regime verdreven en is een overgangsregering ingesteld in de CAR.

Dat heeft echter geen vrede gebracht. Nog geregeld laait het geweld op, wat ertoe heeft geleid dat honderdduizenden mensen zijn ontheemd en dat het gezondheidsstelsel in het land is ingestort. Het leeuwendeel van de moslimbevolking is naar het buitenland gevlucht uit angst voor aanvallen van christelijke strijdgroepen.

Onze correspondent Koert Lindijer was eind 2013 in de CAR. Hij maakte daar deze reportage.