Onrust in gemeenten over bouwen aan de kust

Langs de kust geldt een bouwverbod. Toch wordt op tal van plaatsen gebouwd.

Vakantiepark in Groote Keeten. Foto Rien Zilvold
Vakantiepark in Groote Keeten. Foto Rien Zilvold

In verschillende kustgemeenten is onrust ontstaan over de aanleg of uitbreiding van vakantieparken van het bedrijf Roompot. Natuurorganisaties vrezen dat gemeenten niet in staat zijn de gewenste openheid van de kustregio te bewaken. 

Minister Schultz (VVD) van Infrastructuur en Milieu trok in januari haar plannen in om regels voor de kustbebouwing te versoepelen. Maar die toezegging is onvoldoende, zegt Natuurmonumenten, dat „meer bescherming voor gebieden aan de kust” bepleit. Volgens een woordvoerder van de organisatie liggen er „nog tientallen initiatieven” voor kustbebouwing te wachten op goedkeuring door gemeentes, en moeten die allemaal kritisch bekeken worden.

Aanstaande vrijdag dient in Alkmaar een rechtszaak naar aanleiding van de bouw van 33 ‘duinlodges’ door Roompot in het open landschap achter de Noord-Hollandse duinen. Bestuurders van een aanpalend bungalowpark in het dorp Groote Keeten hebben hierover de gemeente Schagen gedaagd. Volgens hen heeft de gemeente Roompot zonder de benodigde vergunning een deel van het vakantiepark laten bouwen.

In het Zeeuwse Sluis heeft gemeenteraadslid Marianne Poissonnier van Nieuw Gemeentebelang kritiek op de manier waarop Roompot het opknappen van camping Pannenschuur in het nabijgelegen Nieuwvliet aanpakt. Het gaat volgens Poissonnier mis bij het verplaatsen van stacaravans om ruimte te maken voor recreatiechalets. Die komen „hutjemutje” op drassige grond te staan, waardoor veel caravans verzakken. Ook de beloofde natuurlijke afscheiding valt tegen. Poissonnier zegt dat er sprake is van „een paar kale stokjes”. Bovendien ging de huur voor de stacaravans flink omhoog onder Roompotbewind.

NRC ging langs bij Duynpark Callantsoog. Dit is hoe Roompot het park presenteert. En zo ziet het er echt uit (tekst gaat verder onder de video):

Plaatsmaken voor huisjes

Op camping Boomhiemke in het Amelandse Hollum zoeken stacaravaneigenaren sinds het begin van dit jaar naar nieuwe plekken. In 2014 nam Roompot de camping over, en de stacaravans moesten plaatsmaken voor luxe chalets en huisjes.

Roompot laat weten dat in Groote Keeten met de bouw is begonnen omdat er „zeer concrete toezeggingen waren gedaan door de gemeente dat de vergunningen in orde kwamen”. In Zeeland is vertraging ontstaan „door de harde regenval” en op Ameland „is de opzegging geschied volgens de regels van brancheorganisatie Recron”.

Het bewaken van de bebouwing van de kustregio kan volgens Natuurmonumenten niet aan de gemeenten worden overgelaten. Lokale overheden zouden niet opgewassen zijn tegen de juridische en financiële slagkracht van een bedrijf als Roompot.

Roompotdirecteur Jurgen van Cutsem zegt dat hij juist het overleg zoekt: „Lokale overheden tonen veel betrokkenheid, een positief kritische houding en bereidheid tot overleg”, zegt hij. Volgens Van Cutsem wordt hij „wekelijks” benaderd door gemeenten en campingeigenaren met aanbiedingen om campings of vakantieparken over te nemen, en zegt hij in de meeste gevallen nee „omwille van kwaliteitsissues of andere bedrijfseconomische redenen”. Verder deelt Van Cutsem de zorg van Natuurmonumenten over de kustbebouwing: „Veel van onze gasten zoeken de rust en natuur op. Voor ons is dit een unique selling point.”