Oekraïense regering komt met de schrik vrij

Eerder op de dag had president Porosjenko premier Jatsenjoek juist opgeroepen zijn ambt neer te leggen.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek eerder vandaag, voor de val van zijn kabinet.
De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek eerder vandaag, voor de val van zijn kabinet. Foto Gleb Garanich / Reuters

De Oekraïense regering mag voorlopig aanblijven. Premier Arseni Jatsenjoek en zijn kabinet overleefden dinsdag een vertrouwensstemming. Eerder op de dag riep president Petro Porosjenko de regeringsleider nog op om zijn ambt neer te leggen.

Slechts 194 volksvertegenwoordigers van het 450 zetels tellende parlement steunde een motie van wantrouwen. Dat was minder dan het benodigde minimum van 226 parlementariërs. Wel gaf een meerderheid van het parlement aan het werk van het kabinet onder de maat te vinden.

Weinig steun

Porosjenko vroeg ook procureur-generaal Viktor Sjokin om zijn ontslag in te dienen, wat hij kort daarna ook deed. Het staatshoofd klaagde dat de regering veel steun had verloren onder zowel politici als de bevolking. Hij hoopte dan ook dat het vertrek van de twee hoogwaardigheidsbekleders leidt tot een “herstel van het vertrouwen in de macht”. Volgens Porosjenko steunt maar liefst 70 procent van de bevolking het opstappen van het huidige kabinet. Porosjenko:

“Om het vertrouwen te herstellen, is therapie niet genoeg. Chirurgie is noodzakelijk.”

Lees ook het interview dat NRC-buitenlandredacteur Hubert Smeets in november had met Porosjenko.

Trage hervormingen

Het was echter het Oekraïense parlement, de Verchovna Rada, dat het laatste woord had over het lot van Jatsenjoek en de regering. Beide mannen liggen al langer onder vuur voor het trage tempo waarin zij hervormingen in Oekraïne doorvoeren. IMF-chef Christine Lagarde waarschuwde vorige week dat het IMF-steunprogramma, waarvan de Oekraïense economie sterk afhankelijk is, niet kan doorgaan als Kiev geen serieus werk maakt van het doorvoeren van hervormingen en het aanpakken van corruptie.

De 41-jarige Jatsenjoek werd er bovendien van beschuldigd te heulen met de machtige oligarchen die de corruptie in Oekraïne in stand houden en een vrijemarkteconomie in de weg staan. Hij is sinds februari 2014, kort na de Maidanrevolutie, premier van Oekraïne.