Oekraïense president wil dat premier aftreedt

Porosjenko hoopt dat het vertrek van Jatsenjoek leidt tot een “herstel van het vertrouwen in de macht”.

Archieffoto van de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek.
Archieffoto van de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek. Foto Emmanuel Dunand / AFP

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft dinsdag het vertrek van premier Arseni Jatsenjoek geëist. Ook wil hij dat procureur-generaal Viktor Sjokin zijn biezen pakt. Dat meldt Porosjenko in een verklaring en schrijft zijn woordvoerder op Twitter.

De president klaagt dat de regering veel steun heeft verloren onder zowel politici als de bevolking. Hij hoopt dan ook dat het vertrek van de twee hoogwaardigheidsbekleders leidt tot een “herstel van het vertrouwen in de macht”. Volgens Porosjenko is de afgelopen jaren de levensstandaard in Oekraïne gedaald en is maar liefst 70 procent van de bevolking voor het opstappen van het huidige kabinet. Porosjenko:

“Om het vertrouwen te herstellen, is therapie niet genoeg. Chirurgie is noodzakelijk.”

Kort na de oproep van Porosjenko diende procureur-generaal Sjokin zijn ontslag in. Dat meldt de Oekraïense krant Oekraienska Pravda op gezag van een bron.

Bal ligt bij parlement

Het is echter het Oekraïense parlement, de Verchovna Rada, dat het laatste woord heeft over het lot van Jatsenjoek. Beide mannen liggen al langer onder vuur voor het trage tempo waarin zij hervormingen in Oekraïne doorvoeren. IMF-chef Christine Lagarde waarschuwde vorige week dat het IMF-steunprogramma, waarvan de Oekraïense economie sterk afhankelijk is, niet kan doorgaan als Kiev geen serieus werk maakt van het doorvoeren van hervormingen en het aanpakken van corruptie.

De 41-jarige Jatsenjoek wordt er bovendien van beschuldigd te heulen met de machtige oligarchen die de corruptie in Oekraïne in stand houden en een vrijemarkteconomie in de weg staan. Mogelijk krijg de premier later op de dag te maken met een vertrouwensstemming.

Lees ook het interview dat NRC-buitenlandredacteur Hubert Smeets in november had met Porosjenko.

Porosjenko zei verder te hopen dat het aanstellen van een nieuwe regering zal leiden tot “een versterking van de strategische koers naar de EU en NAVO, een versterking van de nationale defensie en een versterking van de fundamenten van ons democratische systeem.” Hij had ook complimenten over voor de regering:

“De regering heeft veel gedaan om het land te redden, om de economische situatie te stabiliseren en om hervormingen te ondernemen. Maar de bevolking heeft duidelijk besloten dat de fouten talrijker zijn dan de successen.”