Nijmeegse ‘studentengluurder’ krijgt zes jaar cel

Een 39-jarige Nijmegenaar was schuldig aan twee aanrandingen, poging tot aanranding, afpersing en vrijheidsberoving.

De Grote Markt in het centrum van Nijmegen.
De Grote Markt in het centrum van Nijmegen. Foto Sash Alexander/ANP

De 39-jarige Nijmeegse ‘studentengluurder’ Kas van R. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. De rechtbank in Arnhem achtte hem schuldig aan het plegen van twee aanrandingen, poging tot aanranding, afpersing en vrijheidsberoving. Ook pleegde de man ontucht met een jonge vrouw na misleiding.

De misdrijven waarvoor hij de gevangenis in moet, vonden plaats tussen november 2012 en oktober 2014. Maar al sinds 2008 kreeg hij meerdere boetes voor het begluren van tientallen studentes, schrijft persbureau ANP.

De rechtbank oordeelde dat de man “meerdere keren de lichamelijke en seksuele integriteit van de slachtoffers geschonden heeft”. Hij was “onverbeterlijk”, iets wat onderstreept werd door zijn “hardnekkige ontkenning”. Hij heeft daarnaast geweigerd mee te werken aan onderzoeken naar zijn psychische gezondheid.

Onder druk

Met merendeel van de slachtoffers - om hoeveel het in totaal gaat is onduidelijk - kwam volgens de rechtbank thuis na een avond uit in het centrum van Nijmegen om vervolgens bij de voordeur ‘overvallen’ te worden door Van R. Die dreigde dat hij een pistool had en randde de vrouwen aan. Een van de slachtoffers is een jaar lang psychisch onder druk gezet en kon geen weerstand bieden.

Het Openbaar Ministerie had zeven jaar cel geëist, maar de rechtbank vond geen bewijs voor twee aanklachten.