Nederlandse F-16’s bombarderen voor het eerst boven Syrië

De straaljagers nemen deel aan een gevechtsmissie tegen terreurgroep IS.

F16-straaljagers van de luchtmacht landen voor een militaire oefening bij hoge uitzondering op een van de banen van Schiphol.
F16-straaljagers van de luchtmacht landen voor een militaire oefening bij hoge uitzondering op een van de banen van Schiphol. Foto Remko de Waal / ANP

Nederlandse F-16’s hebben voor het eerst bommen afgeworpen op doelen in Syrië. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag na een eerdere verklaring. De straaljagers zijn actief als onderdeel van een internationale coalitie die strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat.

Het ministerie schreef dat ongeveer tien missies werden uitgevoerd boven Irak en Oost-Syrië, “waarbij wapens zijn ingezet tegen gevechtsposities, militaire middelen en strategische doelen van de terreurorganisatie ISIS [een oude naam van de terreurgroep, red.] “. Er werd niet uit de doeken gedaan wanneer en waar de luchtaanvallen plaatsvonden.

Kamermeerderheid

Vorige week stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor het uitbreiden van de Nederlandse militaire inzet van Irak naar Syrië. Sinds oktober 2014 bombarderen vier Nederlandse F-16’s IS in Irak. De gevechtsvliegtuigen hebben al 1700 missies in Irak uitgevoerd, waarbij IS meer dan 1300 keer werd aangevallen.

De Nederlandse straaljagers blijven tot juni actief boven Syrië. Daarna worden zij afgelost door de Belgische luchtmacht.

Ook trainingen

Naast het uitvoeren van luchtaanvallen zijn Nederlandse militairen ook actief bij het opleiden van Iraakse commando’s en Koerdische strijders. Volgens Defensie rondden afgelopen week meerdere cursisten een training af:

“Voor de medische opleiding slaagden afgelopen week 24 cursisten. 119 cursisten ontvingen een certificaat, omdat zij de infantry battle course met goed gevolg doorliepen. 12 cursisten die getraind werden in het leidinggeven aan een bataljon, ontvingen een diploma.”