Kijken: Hoe George W. Bush zijn broer te hulp schiet

Zoals Bill Clinton er is voor Hillary, zo is George W. Bush er nu voor Jeb. Maar het blijft wat ongemakkelijk.

George W. Bush spreekt de aanhangers van zijn broer Jeb toe in North Charleston.
George W. Bush spreekt de aanhangers van zijn broer Jeb toe in North Charleston. Foto Spencer Platt/Getty Images/AFP

Het establishment moet alle zeilen bijzetten in de Amerikaanse verkiezingen. Zoals Bill Clinton al maanden opduikt waar Hillary Clinton campagne voert, zo verscheen George W. Bush maandag op een campagnebijeenkomst van zijn broer in Charleston, South Carolina, waar dit weekend de Republikeinse voorverkiezingen zijn.

In een speech van een half uur haalde George W. herinneringen op aan zijn eigen campagnetijd, bespotte zijn nu kalme bestaan in het post-presidentiële ‘hiernamaals’ (“Dank aan mijn broer dat hij me vandaag iets belangrijks te doen geeft.”) en roemde de ernst en de bedachtzaamheid van zijn ‘grote kleine broer’.

In een aanzienlijk deel van zijn toespraak had hij het gemunt op koploper Donald Trump, wiens naam hij zorgvuldig vermeed te noemen. “Als president van de Verenigde Staten zijn mij deel van het establishment maakt, dan draagt ik met trots dat etiket,” aldus Bush. En:

„Ik begrijp dat Amerikanen boos en gefrustreerd zijn, maar in het Oval Office hebben we niet iemand nodig die onze woede en frustratie weerspiegelt en opstookt.”

Een paar uur eerder had Trump, die aan kop gaat in de Republikeinse peilingen, George W. Bush scherp aangevallen in een speech. Trump bespotte Bush´ beroemde uitspraak, “Mission Accomplished”, na het beëindigen van de Amerikaanse gevechten in Irak in 2003. “Hoezo heeft hij het land veilig gehouden na 9/11?” aldus Trump.

“De ergste aanval op dit land was tijdens zijn presidentschap.”

In oktober kwam het Jeb Bush nog duur te staan toen hij de naam en prestaties van zijn broer inzette bij zijn campagne in Iowa, maar vervolgens niet in staat bleek diens omstreden beleid ook met kracht te verdedigen. Maar in South Carolina valt de naam Bush nog steeds goed onder Republikeinen. “Dit is Bush-land” zei Lindsey Graham, de senator voor South Carolina die zich eerder terugtrok uit de presidentiële race, bij zijn introductie van George W.

Nadat George W. was uitgesproken, kwam Jeb Bush zelf het podium op. Hij wilde George een hand geven, terwijl deze zijn broer juist poogde te omhelzen. Helemaal gemakkelijk oogde het allemaal niet.