Kameroen doodt 162 Boko Haramstrijders

Het Kameroense leger maakte bij de operatie ook bom- en wapenfabrieken onschadelijk.

Militairen en politie nabij Maiduguri in het noordoosten van Nigeria.
Militairen en politie nabij Maiduguri in het noordoosten van Nigeria. Foto: AFP

Speciale eenheden van het leger van Kameroen hebben de afgelopen dagen 162 Boko Haramstrijders gedood in het noordoosten van Nigeria. Dat heeft de Kameroense regering maandagavond laten weten aan AP. Twee leden van het Kameroense leger kwamen bij de operatie om.

De operatie, die duurde van 11 tot 14 februari, vond plaats in en rondom het plaatje Goshi in Noordoost-Nigeria. Bij de actie werden ook bom- en wapenfabrieken vernietigd. Daarnaast werd een trainingscentrum ingenomen. Het plaatsje is nu weer onder controle gebracht van het Nigeriaanse leger.

Honderd gevangenen bevrijd

Bij de militaire operatie werden ook honderd mensen bevrijd die door Boko Haram gevangen werden gehouden.

Volgens een woordvoerder van het leger was Goshi belangrijk voor Boko Haram, niet alleen omdat er vuurwapens en bommen werden geproduceerd, maar ook omdat er tieners werden gerekruteerd voor het plegen van zelfmoordaanslagen.

20.000 doden in zes jaar

Volgens de Verenigde Naties en Amnesty International is Boko Haram de afgelopen zes jaar verantwoordelijk voor minstens 20.000 doden en 2,5 miljoen ontheemden in de regio.

De terreurgroep is actief sinds 2002 en opgericht door Mohammed Yusuf in de stad Maiduguri, met als oorspronkelijk doel westerse educatie tegen te gaan. Naast het vermoorden van burgers zaait Boko Haram terreur door voornamelijk vrouwen en kinderen in Nigeria te gijzelen. Volgens Amnesty International werden in Nigeria sinds 2014 meer dan tweeduizend vrouwen gegijzeld.