Huurprijs per vierkante meter in vrije sector stijgt

Huren in Amsterdam is het duurst. Brancheverenigingen willen dat er snel nieuw aanbod op de vrije huurmarkt bijkomt.

Foto Arjan de Jongh / NRC

Huren in de vrije sector wordt steeds duurder in Nederland. Per vierkante meter stegen de huurprijzen het afgelopen kwartaal met 5,1 procent ten opzichte van een jaar geleden. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoed Management Nederland (VGM NL) willen daarom snel meer aanbod van huurhuizen in de vrije sector.

De twee brancheverenigingen, naar eigen zeggen goed voor 40.000 huurtransacties per jaar en daarmee een marktaandeel van 46 procent, presenteerden dinsdagochtend kwartaalcijfers over de vrije huurmarkt. Daaruit blijkt dat in de laatste drie maanden van 2015 per vierkante meter de prijzen met 1,3 procent omhoog gingen ten opzichte van drie maanden eerder naar 9,68 euro per m². De huurprijzen per huis daalden iets ten opzichte van een kwartaal eerder (-1,7 procent) maar liggen met een gemiddelde prijs van 947 euro nog altijd 0,5 procent hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens de brancheverenigingen is er sprake van een tendens naar kleinere woningen. In Amsterdam wordt met 14,88 euro per m² het meest betaald voor huurhuizen, al zijn de verschillen binnen de stad sterk; in het centrum kosten huurwoningen meer dan 20 euro per m², terwijl de prijs in Zuidoost nog op minder dan 10 euro per m² ligt. Rondom de hoofdstad in omliggende gemeenten ligt de gemiddelde huurprijs op meer dan 12 euro per m². Dat is hoger dan de huurprijzen in andere grote steden als Rotterdam, Groningen, Den Haag, Den Bosch en Utrecht, waar de prijs tussen de 10 en 11 euro per m² ligt.

Er zijn ongeveer 7,5 miljoen woningen in Nederland. 3,2 miljoen daarvan zijn beschikbaar voor huur, waarvan slechts 10 procent beschikbaar is in de vrije huursector, zo blijkt uit cijfers van NVM en VMG NL.

‘Sociale huursector zit dwars’

Volgens VGM NL en NVM zit de sociale woningmarkt de vrije huursector dwars. NVM-voorzitter Ger Hukker:

“De commerciële huur in ons land is sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw geminimaliseerd, mede door subsidiëring van de sociale huur- en koopsector.”

Als minister Blok van Wonen en Rijksdienst (VVD) niet snel ingrijpt, vrezen de brancheorganisaties dat er woningnood dreigt op de huurmarkt. Ze voorspellen een verdere “explosieve” groei van huurprijzen in de vrije sector in grote steden.

Vorige week stemde de Tweede Kamer in met de wet Doorstroming huurmarkt van minister Blok. Die wet moet bijdragen aan een beter passend aanbod van huurwoningen in zowel de sociale als de vrije huursector. Vooral scheefwoners moeten gaan doorstromen; volgens Blok zouden minstens een half miljoen huishoudens te veel verdienen voor een sociale woning. De eerste wijzigingen zouden in juli 2016 moeten ingaan.