Groei voor TNT bij laatste zelfstandige jaarcijfers

TNT, dat de komende maanden definitief door FedEx wordt overgenomen, vergrootte in 2015 de omzet.

Foto Koen van Weel/ANP

Koeriersbedrijf TNT Express heeft het laatste jaar als zelfstandig bedrijf afgesloten met groeicijfers. In het vierde kwartaal werd een winst geboekt van 19 miljoen, tegen 137 miljoen euro verlies in hetzelfde kwartaal van 2014. Over het hele jaar 2015 maakte TNT nog wel verlies, maar aanzienlijk minder dan in 2014: 50 miljoen euro in 2015 tegen 195 miljoen euro in 2014.

De omzet van TNT, dat op het punt staat een overname door branchegenoot FedEx af te ronden, steeg in het laatste kwartaal met ruim 4 procent, naar 1,9 miljard euro. In heel 2015 groeide de omzet met 3,5 procent naar 6,9 miljard euro. De omzetgroei werd vooral behaald in Europa, en met name bij klanten uit midden- en kleinbedrijf. Brazilië en China, belangrijke markten voor TNT, presteerden slecht.

Dat blijkt uit de cijfers die dinsdagochtend bekend zijn gemaakt. Bestuursvoorzitter Tex Gunning is verheugd over de groeicijfers, volgens hem de eerste resultaten van het veranderprogramma Outlook. De omslag komt eerder dan verwacht; eerder noemde Gunning 2015 een “uitdagend overgangsjaar” en zei hij pas vanaf 2016 positieve cijfers te verwachten. TNT keert geen dividend uit over 2015, dat zou volgens het bedrijf ten koste gaan van het FedEx-bod.

Overname bijna zover

De pakketbezorger uit Hoofddorp (60.000 werknemers) wordt voor de zomer vrijwel zeker overgenomen door de zes keer grotere Amerikaanse branchegenoot FedEx. Het overnamebod van 4,4 miljard (8 euro per aandeel) is aangenomen, de termijn voor aandeelhouders om hun aandelen aan te bieden is al een paar keer verlengd. De toezichthouders in Europa, de Verenigde Staten en Brazilië hebben de deal goedgekeurd. Alleen de Chinese toezichthouder moet nog beslissen. Concurrent UPS probeert de Europese goedkeuring met juridische middelen ongedaan te maken.

Met de voorgenomen verkoop van luchtvaartmaatschappij TNT Airways aan ASL Aviation heeft TNT vorige week een volgende stap gezet richting overname. De verkoop van de 25 vliegtuigen, met een basis in Luik, is een voorwaarde voor de overname omdat niet-Europese bedrijven van de Europese Commissie geen meerderheidsbelang mogen hebben in een Europese luchtvaartmaatschappij.