Hoe Beethoven de vrouwen imponeerde

Paisiello in Vienna is een album waar je vrolijk van wordt. Om de muziek, maar ook omdat het zo’n origineel, liefdevol uitgewerkt idee is. Giovanni Paisiello, 200 jaar dood, was een gevierd componist van komische opera’s. In Wenen werd zijn aria ‘Nel cor più non mi sento’ een hit. Verschillende collega’s componeerden er variaties op, met Beethoven als beroemdste voorbeeld (hij schreef ze, in één nacht, om indruk te maken op een vrouw). Het trio Izhar Elias (gitaar), Alon Sariel (mandoline) en Michael Tsalka (fortepiano) combineert een aantal van die variaties met andere stukken voor dezelfde instrumenten – die toen immens populair waren. Zo worden de Beethoven-variaties voorafgegaan door drie onbekende stukken van diens hand voor mandoline en fortepiano. Verder muziek van o.a. mandolinevirtuoos Bortolazzi, gitarist Mauro Giuliani en diens kameraad Hummel. De uitvoering op historische instrumenten is sprankelend.