Frankrijk verlengt noodtoestand tot eind mei

Nadat de Senaat eerder al instemde met verlenging, is de Assemblée Nationale nu ook akkoord.

De Franse president François Hollande.
De Franse president François Hollande. Foto Stephane de Sakutin / AFP

De Franse noodtoestand is met drie maanden verlengd tot 26 mei aanstaande. Nadat de Senaat eerder al instemde, is de Assemblée Nationale nu ook akkoord met het voorstel van de regering-Hollande om de sinds de aanslagen in november in Parijs geldende uitzonderingssituatie voort te zetten.

Twitter avatar AssembleeNat Assemblée nationale Les députés adoptent le PJL prorogeant l’#EtatDUrgence. Votant: 246. Majorité: 122. Pour: 212. Contre: 31. 3 Abstentions. #DirectAn

212 van de aanwezige leden stemden voor, 31 stemden tegen. Drie personen onthielden zich van stemming.

Vooral mensenrechtenorganisaties hadden de laatste weken steeds meer kritiek op de extra bevoegdheden voor politie en lokale autoriteiten. Zonder tussenkomst van de rechter kunnen zij huiszoeking doen of huisarrest opleggen. Volgens Amnesty was dat niet in alle gevallen gerechtvaardigd.

Misstanden

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve erkende vorige week dat vooral aan het begin van de noodtoestand het een en ander is misgegaan. Zo viel de politie in de Périgord om onduidelijke redenen binnen bij een biologische boer en werd met grof geweld een moskee in Aubervilliers doorzocht. Maar op een totaal van 3.379 huiszoekingen zijn de ontsporingen volgens hem in de minderheid.

“Het gevaar zit niet in de noodtoestand maar in de barbarie van hen die zich tegen Frankrijk hebben gekeerd”, zei Cazeneuve. De kans op herhaling van een jihadistische aanslag op Franse bodem is volgens hem nog niet geweken.

Huisarrest

Sinds 13 november hebben meer dan 400 mensen huisarrest gekregen. Op dit moment zijn in Frankrijk volgens het ministerie nog 285 mensen die zich onder dit regime meermalen per dag bij de politie moeten melden.

Vooral de onderbouwing voor huisarrest – meestal gebaseerd op een zogenoemde note blanche – zijn vaak flinterdun, schreef Liberation deze week. De Franse Raad van State verklaarde vorige maand al één opgelegd huisarrest ongeldig.

Mensenrechtenorganisaties denken dat het politiek moeilijk zal worden om de noodtoestand eind mei te beëindigen en vrezen een “permanente uitzonderingssituatie”. In juni begint in Frankrijk het EK-voetbal en het lijkt niet waarschijnlijk dat juist dan de verscherpte veiligheidsmaatregelen worden ingetrokken.