Drie in Bagdad ontvoerde Amerikanen bevrijd

Dat laten Iraakse regeringsfunctionarissen weten. De VS bevestigen het nieuws.

Iraakse veiligheidstroepen.
Iraakse veiligheidstroepen. Foto: AP

De drie Amerikanen die vorige maand in Bagdad werden ontvoerd zijn weer vrijgelaten. Dat laten drie Iraakse regeringsfunctionarissen dinsdag weten tegenover Iraakse media, zo meldt AP. De Amerikaanse overheid heeft het nieuws bevestigd tegenover Reuters. Woordvoerder Mark Toner:

“We hebben veel waardering voor de manier waarop de Iraakse overheid te werk is gegaan en voor de overheidsbrede poging deze individuen terug te brengen.”

Volgens de drie anonieme regeringsfunctionarissen zijn de drie ontvoerde Amerikanen bevrijd door de Iraakse inlichtingendienst. De drie zouden in goede gezondheid zijn en over zijn gebracht naar de Amerikaanse ambassade in Bagdad.

Het is nog niet precies duidelijk wie er achter de ontvoering zaten. Iraakse en westerse functionarissen verdenken twee door Iran gesteunde shi’itische milities.

Zoekactie

De Amerikanen werden vorige maand ontvoerd vanuit het huis van hun tolk in de wijk Dora, in het zuidoosten van de stad Bagdad. Daarna zouden ze zijn meegenomen naar Sadr City, een buitenwijk van Bagdad, vernoemd naar een shi’itische Iraakse ayatollah, meldt AP. Hierop begonnen Iraakse veiligheidstroepen een zoektocht naar drie vermiste Amerikanen in de wijk Dora.