Dick Advocaat gaat Feyenoord van advies voorzien

De club verloor de laatste zeven competitieduels. Het is eerste volledige seizoen als hoofdcoach van Giovanni van Bronckhorst.

Foto Olaf Kraak / ANP

Feyenoordcoach Giovanni van Bronckhorst zal de komende tijd adviezen krijgen van Dick Advocaat. Dat meldt Feyenoord dinsdag op zijn website.

Volgens de Rotterdamse club zal Advocaat zeker tot het einde van het seizoen een adviserende rol in de Kuip vervullen. Hij zal niet op de bank zitten, maar gesprekken voeren en trainingen en wedstrijden bekijken. Advocaat zit zonder werk als trainer sinds hij in oktober vorig jaar vertrok bij het Engelse Sunderland.

Dick Advocaat in een verklaring:

“Toen ik afgelopen maandagochtend door Martin van Geel (technisch directeur Feyenoord, red.) werd benaderd met de vraag of ik deze rol wilde gaan vervullen, stond ik daar direct positief tegenover. Dat gevoel is na een aantal gesprekken alleen maar gegroeid.”

Feyenoord doet het niet goed in de eredivisie. De afgelopen zeven competitiewedstrijden werden verloren. De club is inmiddels naar de zesde plaats gezakt en heeft twintig punten achterstand op koploper PSV. Wel werd in januari de halve finale van de beker bereikt door met moeite Roda JC te verslaan.

Het is het eerste volledige seizoen van trainer Giovanni van Bronckhorst als hoofdcoach van de Rotterdammers. Ondanks de magere resultaten staat zijn positie niet onder druk, schreef onze redacteur Steven Verseput vorige week:

Het bekertoernooi – halve finale tegen AZ – kan het seizoen nog een beetje kleur geven. Onder zware druk staat hij nog niet. Gio redt veel met zijn glimlach – maar die factor is een keer uitgewerkt.

Lees ook: Gentleman Gio

Klankbord

Er werd sinds de crisissfeer aanbrak wel al geopperd om een klankbord aan te stellen voor de onervaren trainer. Maar Van Bronckhorst gaf tegelijkertijd aan daar weinig behoefte aan te hebben: “Koffie drinken met een ervaren rot, zoals Cocu met Hiddink? Ik denk niet dat ik dat nodig heb.”

Net als bij Van Bronckhorst liep het bij Philip Cocu niet zoals verwacht in zijn eerste jaar als hoofdcoach. PSV besloot daarom in februari 2014 tot een vergelijkbare constructie, waarbij Hiddink de technische staf met raad bij ging staan.

Dat Hiddink zo’n rol bij PSV ging vervullen was gezien zijn band met de club logisch. Dat geldt minder voor Advocaat bij Feyenoord: hij heeft zowel als speler en trainer geen verleden bij de club. Zelf zegt Advocaat, die volgens Feyenoord onbezoldigd zijn adviezen gaat geven, op de clubwebsite dat hij de klus niet in de eerste plaats voor Feyenoord heeft aangenomen: “Ik doe dit vooral omdat ik een band heb met Giovanni.”