Afrikaanse buffel Horizon is tien miljoen euro waard

Record in Zuid-Afrika: een kwart buffel is geveild voor 2,5 miljoen euro. Dankzij zijn brede horens, maar eigenlijk dankzij zijn zaad.

Horizon, de buffel van 10 miljoen. Foto Piet du Toit Wildbedryf

Hij heeft de breedste horens van allemaal: 55 inch, ofwel 139,7 centimeter. En sinds zaterdag is hij daarom tien miljoen euro waard. Want hij gaat voor veel waardevolle nakomelingen zorgen. Die vervolgens door rijke jagers uit de Verenigde Staten worden afgeschoten.

Horizon is een Afrikaanse buffel uit de stal van Piet du Toit Wildbedryf (bedrijfsslogan: ‘Gesogte Genetika’) in Rustenburg, Zuid-Afrika. Een kwart eigendom van het dier werd dit weekend geveild. De Zuid-Afrikaan Peter Bellingham, een bekende wildfokker uit Naboomspruit, kocht het 25 procent-aandeel voor 44 miljoen rand, 2,5 miljoen euro. Daarmee komt de waarde van Horizon op 10 miljoen euro. Het vorige record stond op naam van een andere superbuffel, Mystery. Die werd in 2013 voor 2,3 miljoen euro verkocht.

Boven de haard

Grote horens en geen tuberculose, dat maakt deze buffels gewild en waardevol. Hun genen zorgen voor nageslacht met dezelfde eigenschappen. Bellingham en de drie andere eigenaren van Horizon mogen jaarlijks tien koeien door hem laten dekken en de kalveren houden.

Eenmaal volwassen worden ze uitgezet in één van Zuid-Afrika’s talrijke privéreservaten. Jagers uit met name de Verenigde Staten zijn bereid om zo’n 30.000 euro te betalen om een buffel met brede horens te mogen schieten. Grote horens doen het goed boven de haard. In 2012 gaven 9.000 buitenlandse jagers ruim 110 miljoen euro uit in Zuid-Afrika. De Afrikaanse buffel, ook bekend als kafferbuffel, hoort bij de ‘big five’, de dieren die safarigangers graag willen zien en jagers graag willen schieten: buffel, neushoorn, olifant, luipaard en leeuw.

Het Zuid-Afrikaanse wild fokken voor de jacht – het gaat ook om impala’s, gnoes, springbokken, koedoes en andere dieren – is omstreden. Tegenstanders zien het als wreed, decadent en riskant. Fokken op bepaalde kleuren of eigenschappen kan ongewenste genetische gevolgen hebben. Volgens de fokkers zorgen zij er juist voor dat door ziekte en stroperij bedreigde diersoorten kunnen voortbestaan. Op hun wildfarms groeien de dieren beschermd op.

Sociale bezwaren zijn er ook. Vicepresident Cyril Ramaphosa lag als ANC-politicus onder vuur toen hij in 2012 miljoenen bood voor een buffel. Achteraf noemde hij zijn bod een fout, gezien Zuid Afrika’s „zee van armoede”.

Omstreden of niet, wild is handel in Zuid-Afrika. En voor sommigen een lucratieve investering. Fokker Piet du Toit kocht Horizon in 2012 met twee anderen, onder wie de toenmalige baas van bierbrouwer SABMiller Norman Adami, voor 1,5 miljoen euro. Vier jaar later is de waarde meer dan verzesvoudigd. Koper Bellingham in het tijdschrift Netwerk24: „Dit lijkt een onrealistische groei. Maar zo’n buffel krijg je nooit weer. Zijn horens zijn de grootste horens die ooit geregistreerd zijn.”

Ook Du Toit benadrukt hoe uniek Horizon is: „Mensen beseffen niet hoe schaars dit type superbuffelbul is.” De veiling van zaterdag, georganiseerd door Wildswinkel Ltd., trok circa 4.000 belangstellenden. De totale opbrengt is volgens het veilinghuis ruim 13 miljoen euro.