Economie

Opnieuw slecht economisch nieuws over een Aziatische grootmacht

Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Nog meer slecht nieuws over de economie van een Aziatische grootmacht. Dit keer niet China, maar Japan. Het land met de op twee na grootste economie ter wereld maakt vandaag bekend dat in het laatste kwartaal van vorig jaar de economie met 0,4 procent kromp. Dat is een grotere terugval dan economen hadden verwacht, schrijft de Financial Times.

Het is voor Japan zorgelijk dat de economie van China, een belangrijke handelspartner, verder terugvalt. Tegelijkertijd blijft de yen sterk, waardoor Japanse producten wereldwijd niet goedkoper worden.

Ondanks kelderende grondstofprijzen houdt Australië stand

Het valt wel mee. Dat is het gevoel dat in Australië overheerst nu de grondstofprijzen kelderen, maar de economie van het grondstofrijke land prima draait. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Hoe komt dat? Natuurlijk voelen de delen van het land waar mijnbouw de belangrijkste bron van inkomsten is dat de prijzen en vraag op de wereldmarkt dalen. Maar zelfs daar zijn de klappen niet zo groot. In de haussejaren, toen mijnbouwers niet genoeg ertsen aangesleept kregen om de Chinese honger te stillen, investeerde de sector in Australië in spoorwegen, overslagfaciliteiten en havens. Daardoor kan nu efficiënter en dus tegen lagere kosten ijzererts en steenkool gewonnen worden.

Tegelijkertijd investeert Australië momenteel veel in infrastructuurprojecten en is het land bezig een grotere diensteneconomie op te bouwen. Dit jaar verwacht de Australische centrale bank dat de economie met 3 procent groeit.

Met kleine onderdelen groot worden. Dat wil Vietnam

Onderdelen. Daar wil Vietnam groot in worden. Het is niet sexy, klinkt niet groots maar iemand moet ze maken: de spoeltjes van naaimachines, de snoertjes van broodroosters, de zolen van schoenen. Vietnam ziet daar een lucratieve markt in, schrijft de Nikkei Asian Review.

Eind dit jaar moet een industrieterrein in Ho Chi Minh-stad opengaan die speciaal gericht is op onderdelen. Vietnam verwacht ook op deze manier optimaal te profiteren van het Trans-Pacific Partnership, het vrijhandelsverdrag van landen rond de Stille Oceaan.