West maakt kunst van een rare wereld

Kanye West donderdag op de presentatie van zijn cd en modecollectie
Kanye West donderdag op de presentatie van zijn cd en modecollectie Foto REUTERS/Andrew Kelly

Kanye West is de meest consistente en boeiende popartiest van de 21ste-eeuw. Als producer achter de knoppen voor anderen, maar vooral als soloartiest die meermaals met succes een nieuwe weg insloeg; van het orkestrale, gelaagde The Late Registration (2005), via de kil klinkende hartzeer van 808 & Heartbreaks (2008) naar de maximalistische bombast van My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010) en het rauwe, digitale meesterwerk Yeezus (2013). Ieder voor zich platen die uniek klonken, muzikaal navolging kregen en een eigenzinnig en baanbrekend statement waren.

Lees ook: Kanye draait nieuw album in grootse modeshow

Op zijn zevende soloalbum kiest Kanye West minder helder een nieuw pad. The Life Of Pablo is meer een album dat de carrière van West in alle breedte samenvat. Noem één genie die niet gek is, rapt West op Feedback, dat begint met een resonerende synthesizertoon, en waarop hij in losjes geassocieerde rap refereert aan Oprah en politiegeweld, de auto waarin Tupac vermoord is en de glitterwereld vol geroddel waarvan hij het middelpunt is. Dat nummer sluit muzikaal en thematisch mooi aan op Yeezus. No More Parties In L.A. met Kendrick Lamar grijpt juist terug op eerdere hoogtijdagen en combineert een briljante beat van Madlib met West die rapt met het vuur en de jeugdige overmoed waarmee hij ooit de muziekscene binnenkwam.

West is ongekend veelzijdig. Nu eens luisteren we naar heerlijke, rijke boombap, dan weer naar onthechte elektronica. Soms heeft hij maar een pianotoets nodig om sfeer te scheppen, vervolgens bouwt hij een propvolle productie vol details. Hier en daar lijken teksten spontaan te zijn gerapt en producties bewust eenvoudig – zolang de sfeer maar klopt.

Het muzikale universum van West is zo boeiend dat het zonde is dat ook in de aanloop naar dit album de aandacht vaak uitging naar de rellerige roem die aan hem kleeft: de lompe tweets, prijzige sneakers, pompeuze citaten en zijn letterlijk in een realitysoap acterende schoonfamilie. West maakt kunst van die krankzinnige wereld om hem heen – van zijn eigen gaven en tekortkomingen, van ruzies met sponsoren, van het imago van zijn vrouw, van verslaafd zijn aan luxe.

The Life Of Pablo is geen volledig nieuw hoofdstuk in de carrière van West, wel een zoveelste proeve van zijn visie en vakmanschap. Luister maar hoe hij in Famous een rauwe hiphopbeat samenbrengt met zang van popdiva Rihanna en samples van Sister Nancy, Nina Simone en een Italiaanse hardrockband.

En het is ook een bijzonder actueel album: West refereert letterlijk aan het evenement in Madison Square Garden waar hij vorige week een eerdere versie van dit album aan publiek liet horen, en track drie haakt in op Panda, de net twee maanden oude single van Desiigner, zijn nieuwste protegé.

Kijk hier de vervreemdende presentatie van The Life of Pablo terug