Uitgeverij De Geus verkocht aan Singel Uitgeverijen

Uitgeverij De Geus gaat onderdeel uitmaken van Singel Uitgeverijen in Amsterdam, het uitgeefhuis van Paulien Loerts. Dat meldt De Geus in een persbericht.

Uitgeverij De Geus gaat onderdeel uitmaken van Singel Uitgeverijen in Amsterdam. Dat meldt De Geus in een persbericht. Met de verkoop wil De Geus, uitgever van schrijvers als Karl Ove Knausgard en Henning Mankell, ‘de toekomst als zelfstandig opererende kwaliteitsuitgeverij verzekeren’. De Singelgroep hoopt met de aankoop van deze uitgeverij een speler op de internationale markt toe te voegen. De uitgeverij werd in 1983 opgericht door Eric Visser. Visser trekt zich, samen met directielid Annemie Jans, terug uit de uitgeverij. Beiden blijven betrokken als adviseur. Eric Visser blijft nog wel betrokken bij de World Editions van De Geus, een onderdeel dat Nederlandse auteurs in vertaling uitbrengt. Hoe het met de toekomst van World Editions zit, wordt de komende maanden bekeken.

Uitgeverij De Geus, die nu nog in Breda zit, zal naar Amsterdam komen. Aangezien dat niet past in het pand aan het Spui 10, waar de Singelgroep nu zit, wordt er extra ruimte gehuurd worden aan het Rokin. Vanaf 1 mei zit De Geus in Amsterdam. De uitgeverijen die al Singel Uitgeverijen toebehoren zijn Querido, Nijgh & Van Ditmar, De Arbeiderspers, Athenaeum en Uitgeverij Q.

De aandeelhoudersverhouding blijft ongewijzigd: Derk Haank en Martin Mos hebben samen 49% van de aandelen, Paulien Loerts - directeur van de Singel Uitgeverijen - behoudt 51 %. Voor welk bedrag De Geus is overgenomen, wil Loerts niet zeggen. Ze benadrukt dat de uitgeverijen goed bij elkaar passen. “We zijn niet zo groot, moeten het wat de verkoop betreft hebben van het midden segment. Wij hebben vooral Nederlandse literatuur, De Geus meer internationaal - wat dat betreft vullen we elkaar perfect aan.”

De overname van De Geus is een grotere stap dan die uitgeverij Meridiaan onlangs maakte naar Atlas Contact. Met dat verschil dat Meridiaan met het fonds opging in uitgeverij Atlas Contact en De Geus wel zelfstandig binnen een uitgeefgroep blijft. Met Meridiaan ging het ook om een transfer van de ene uitgeversgroep (Overamstel) naar de ander (VBK). Bij de verkoop van De Geus gaat het om een onafhankelijke uitgeverij die nu opgaat in deze zelfstandige uitgeversgroep. Van de recent verkochte uitgeverijen is uitgeverij Van Oorschot buiten welke vorm van samenwerking gebleven.

 

    • Roderick Nieuwenhuis
    • Toef Jaeger