Tussenbalans Keulen: 73 verdachten, van wie meesten uit Noord-Afrika

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft een eerste balans opgemaakt van wat er de avond van Oud en Nieuw in Keulen is gebeurd.

Politie-agenten patrouilleren voor het centraal station in Keulen.
Politie-agenten patrouilleren voor het centraal station in Keulen. Foto Maja Hitij/AFP

Kort voordat de Bondsdag moet stemmen over beperking van de asielmogelijkheden voor Noord-Afrikanen, heeft het Openbaar Ministerie in Keulen een voorlopige tussenbalans opgemaakt van wat daar op Oudjaarsavond is gebeurd. Er zijn 73 verdachten geïdentificeerd, zo heeft het openbaar ministerie in Keulen maandag meegedeeld. De overgrote meerderheid van hen komt uit Noord-Afrikaanse landen, vooral Algerije en Marokko. Onder de verdachten zijn verder zeker drie Tunesiërs, drie Duitsers en twee Syriërs.

Het is nog onduidelijk of sommigen van hen van meerdere delicten worden verdacht. Vijftien mensen zitten vast; één van hen wordt verdacht van een seksueel delict, de anderen van diefstal, beroving en geweld. Er zijn tot op heden  1075 aangiftes gedaan. In 467 gevallen gaat het daarbij om seksuele delicten. De andere aangiftes zijn vooral gedaan wegens diefstal, beroving, geweld en belediging.

Zonder in details te treden zei hoofdofficier van justitie Ulrich Bremer dat het bij de verdachten ,,overwegend” om asielzoekers en mensen zonder geldige papieren gaat. Hij splitste dat verder niet uit en sprak berichten tegen waarin dat wel is gedaan. De afgelopen maanden hebben veel Noord-Afrikanen geprobeerd via Turkije en Griekenland naar Europa te komen. De Duitse Bondsdag stemt later deze maand over een voorstel om Marokko, Algerije en Tunesië als ‘veilige herkomstlanden’ aan te merken. Hierdoor kunnen asielaanvragen van mensen uit deze landen via een verkorte procedure worden behandeld; de overgrote meerderheid ervan zal dan worden afgewezen.

Bij tweederde van de aangiftes in Keulen gaat het om delicten op het centraal station of op het plein tussen de Dom en het station. Er is nog niemand voor veroordeeld. Volgende week is in Keulen een eerste proces, dan staan een Marokkaan en een Tunesiër terecht wegens diefstal van een camera.

Media

Uit een tijdslijn blijkt dat rond half twee ’s nachts 25 mensen aangifte hadden gedaan. Om 9 uur op nieuwjaarsmorgen was het aantal aangiftes gestegen naar 125, aan het einde van de dag lag het op 218. Nadat media op 4 januari uitgebreid begonnen te berichten over de gebeurtenissen op Oudjaarsavond, hebben veel slachtoffers besloten alsnog aangifte te doen. De meeste aangiftes gaan over de periode tussen elf uur ´s avonds en één uur ´s ochtends.

(Dit artikel is maandag om 19.00 uur aangepast, om actuele informatie in te verwerken)