Stichting opgericht voor claim gedupeerden Volkswagen

Dankzij de Nederlandse wet kan een collectieve claim tegen de autofabrikant worden voorbereid die wereldwijd bindend is.

Volkswagenlogo op het dak van een fabriek in het Duitse Wolfsburg.
Volkswagenlogo op het dak van een fabriek in het Duitse Wolfsburg. Foto: Michael Sohn / AP Photo

Gedupeerde beleggers van Volkswagen kunnen via een nieuw opgerichte Nederlandse stichting een internationale collectieve claim voorbereiden tegen de Duitse autofabrikant. Alleen volgens de Nederlandse wet kan een wereldwijde collectieve schikking worden getroffen die bindend is.

De stichting is eind januari opgericht en zetelt in Amsterdam. Het doel is om institutionele beleggers te compenseren die wereldwijd schade hebben geleden door het schandaal. De stichting kan de claim indienen op grond van de Wet collectieve afwikkeling massaschade (Wcam). Zo’n collectieve claim wordt bij het Nederlandse Hof neergelegd, die hem vervolgens wereldwijd bindend kan verklaren.

In de nasleep van het schandaal, waarbij Volkswagen met speciale software jarenlang emissietests van dieselmotoren manipuleerde, verloor het aandeel ruim 40 procent van zijn waarde. Topman Martin Winterkorn moest in september het veld ruimen. Waar de koers van het aandeel Volkswagen in september vorig jaar, toen het schandaal uitkwam, nog op 169 euro stond was dat vanmorgen nog 95 euro. De koersdaling van het aandeel bezorgt beleggers een schadepost van rond de 40 miljard euro.

Over het charme-offensief van Volkswagen: Hoe nieuw is New Volkswagen?

Nederlandse wet biedt oplossing voor internationale massaclaims

De Nederlandse wet biedt de gedupeerde beleggers een unieke mogelijkheid om hun geld terug te krijgen. Ons land is in Europa het enige waar collectieve claims uit binnen- en buitenland algemeen bindend kunnen worden verklaard. In 2009 werd deze wet toegepast bij de afwikkeling van het reserve-schandaal bij Shell. Het Brits-Nederlandse olieconcern vergoedde destijds voor 352 miljoen dollar aan beleggers.

In 2012 werd voor het eerst een wereldwijde schikking tegen een internationale onderneming door het Nederlandse Hof bindend verklaard. De claim was gericht tegen de Zwitserse herverzekeraar Converium dat beleggers had misleid over de daadwerkelijke beurswaarde. In de Verenigde Staten werd een schikking getroffen, maar dankzij de Nederlandse stichting konden ook niet-Amerikaanse aandeelhouders aanspraak maken op compensatie voor verloren beurswaarde. Converium vergoedde hen 58,4 miljoen dollar (inclusief kosten en honoraria).

Op dit moment wordt er via een in Nederland opgerichte stichting ook een internationale claim voorbereid tegen het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Door een groot omkopingsschandaal in Brazilië kreeg de koers van Petrobras flinke klappen.

Bestuur Volkswagenstichting

Begin januari werd het gerenommeerde Amerikaanse advocatenkantoor Bernstein Litowitz Berger & Grossmann aangewezen als vertegenwoordiger van de gedupeerden in een collectieve aanklacht in de VS. Kort daarna nam het kantoor contact op met Huub Willems, de voormalig president van de Ondernemerskamer, om via de Nederlandse constructie een collectieve internationale claim voor te bereiden. Daarop werd de Volkswagenstichting opgericht.

Huub Willems zit de stichting voor. Andere leden van het bestuur zijn hoogleraren Jean Frijns (voormalig hoofd beleggingen bij pensioenfonds ABP) en Frans van der Wel (voormalig voorzitter van beleggingsvereniging Nivra), evenals massaschade-expert Rob Okhuijsen.