‘Roken kost 2.000 euro per persoon per jaar’

Een rokende man in Den Haag. Volgens SEO kost roken de samenleving 21 tot 43 miljard euro per jaar.
Een rokende man in Den Haag. Volgens SEO kost roken de samenleving 21 tot 43 miljard euro per jaar. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Roken kost de Nederlandse samenleving tussen de 21,2 en 43,2 miljard euro per jaar. Dat komt neer op gemiddeld 2.000 euro per hoofd van de bevolking per jaar, zo staat in een rapport van SEO Economisch Onderzoek.

Totale kosten van roken

De Stichting Eindspel Tabak, mede-opgericht door oud-minister Els Borst, vroeg de onderzoekers om de totale kosten van roken uit te rekenen. De kosten van roken zijn gemeten door twee situaties met elkaar te vergelijken: de hypothetische situatie dat niemand in Nederland rookt of ooit heeft gerookt met de werkelijke situatie waarin wel wordt gerookt.

In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan ziektes die door roken worden veroorzaakt, schrijven de onderzoekers. Roken vergroot de kans op long-, darm- en leverkanker, andere longziekten en hart- en vaatziekten. Volgens het rapport rookt 25 procent van de bevolking, ondanks de waarschuwingen op pakjes sigaretten. Een groot deel van hen begint op jonge leeftijd, voor de 18de verjaardag, en komt er daarna niet of moeilijk vanaf.

Vooral (ex-)rokers kosten de samenleving veel geld: ze leven korter en hebben een lagere levenskwaliteit, aldus het onderzoek. Een deel wordt chronisch ziek door roken. Een roker overlijdt gemiddeld tien jaar eerder dan een niet-roker. Van de totale ziektekosten in Nederland wordt 13 procent veroorzaakt door roken. De meeste kosten komen voor rekening van de roker zelf. Maar er zijn ook maatschappelijke kosten: druk op de gezondheidszorg en een hoger ziekteverzuim bij rokers. De kosten van productieverlies en hogere zorgkosten komen evenredig terecht bij (ex-)rokers en nooit-rokers.

Wettelijk verbod

De stichting Eindspel Tabak wil een wettelijk verbod op de verkoop van tabaksproducten aan kinderen die na 1 januari 2017 worden geboren, om te voorkomen dat jongeren in contact komen met tabak.