KNVB: bewijs voor matchfixing in eredivisie

De voetbalbond heeft voor het eerst bewijs gevonden van de manipulatie van een eredivisiewedstrijd.

Volgens de KNVB is oud-Willem II-speler Ibrahim Kargbo de spil in het omkoopschandaal.
Volgens de KNVB is oud-Willem II-speler Ibrahim Kargbo de spil in het omkoopschandaal. Foto: Robert Vos / ANP

Voetbalbond KNVB heeft voor het eerst bewijs gevonden van matchfixing in de eredivisie, de hoogste afdeling van het Nederlandse betaald voetbal. Het nieuws wordt door de KNVB zelf bevestigd, na eerdere berichtgeving van De Volkskrant.

Voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo, afkomstig uit Sierra Leone, speelt een hoofdrol in het verkopen van wedstrijden van de Tilburgse club. Dit zou hij per e-mail hebben gedaan. Uit het onderzoek van de integriteitseenheid van de KNVB blijkt dat de wedstrijd FC Utrecht - Willem II (1-0) uit 2009 met zekerheid is gemanipuleerd. Ook zou de benefietwedstrijd tussen Willem II en het nationale elftal van Sierra Leone uit datzelfde jaar verkocht zijn.

E-mails

Kargbo zou de wedstrijden hebben verkocht aan Wilson Raj Perumal, een matchfixer uit Singapore die meerdere keren werd veroordeeld voor het manipuleren van honderden wedstrijden wereldwijd. Uit de e-mails blijkt dat Kargbo voor het manipuleren van de wedstrijd een bedrag van 200.000 euro vroeg. Zowel Kargbo als Perumal ontkennen betrokken te zijn bij de omkoping.

De e-mailconversaties tonen verder aan dat toenmalig keeper en aanvoerder Michael Aerts en een derde voetballer zouden meewerken. Zij ontvingen daarvoor 25.000 euro per persoon. Er is echter onvoldoende wettig bewijs om vast te stellen of Aerts betrokken was en het is onduidelijk wie de derde persoon is.

Uit een mail die Kargbo stuurde aan Perumal, op 29 juli 2009:

“I have talk to the captain and he has agreed but we have to conclusion that game that we are to arrange should not be less than two hundred thousand, because we are three guys.”

Uit de mail die Perumal terugstuurde aan Kargdo, op 29 juli 2009:

“200,000 is way above the budget my brother. i have to be careful not to stir anyone’s attention when i place the bets. […] Let’s not get greedy. i pay 25.000 Euro for each of u. But we have to get 2 or 3 more to ensure results.”

Onderzoek

De voetbalbond stelde in januari 2015 een onderzoek in na publicaties van De Volkskrant over matchfixing bij Willem II. Die krant suggereerde dat de wedstrijden Ajax – Willem II en Feyenoord – Willem II uit het seizoen 2009/2010 gemanipuleerd zouden zijn. De KNVB heeft echter geen bewijs gevonden van de manipulatie van deze wedstrijden.

‘Grote bedreiging’

De PvdA pleitte maandag voor het aanstellen van een speciale opsporingseenheid die matchfixing, fraude, corruptie en het witwassen van geld in de sport moet aanpakken. Dat tekent ANP op uit de mond van Kamerlid Tjeerd van Dekken:

“Matchfixing is een grote bedreiging voor de sport in Nederland. Sport moet een feest zijn voor de ware liefhebbers en geen speelbal voor criminelen.”

Operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB over de kwestie op de KNVB-website:

“Het Nederlandse voetbal heeft op dit gebied als een van de laatste in Europa officieel zijn onschuld verloren.”

“Dramatisch voor de club”

Willem II-directeur Berry van Gool liet in een reactie op de conclusies van de KNVB tegenover ANP weten:

“Dit nieuws is dramatisch voor de club en in het bijzonder voor onze trainers, spelers en medewerkers die destijds betrokken waren. Daarnaast is deze uitkomst niet goed voor het voetbal in het algemeen.”