Helft ex-politici vindt moeilijk nieuwe baan

Van Tweede Kamerleden en bewindslieden die de afgelopen drie jaar zijn vertrokken, had 42 procent eind 2014 geen nieuw werk gevonden.

Foto ANP / Martijn Beekman

Bijna de helft van de oud-politici komt na hun carrière aan het Binnenhof moeilijk weer aan het werk. Van de Tweede Kamerleden en bewindslieden die sinds september 2012 zijn vertrokken, had 42 procent eind 2014 geen nieuw werk gevonden.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een bijna even grote groep, 44 procent, had binnen een jaar werk – dat kunnen voltijdsbanen maar ook kleinere klussen zijn.

Maandag kwam het ministerie van Binnenlandse Zaken met cijfers over de re-integratie van vertrokken bewindspersonen en Tweede Kamerleden. Het gaat om alle politici die sinds september 2012 uit de landelijke politiek zijn vertrokken – hier is dus één wisseling van de Tweede Kamer bij meegeteld.

Vorig jaar gaf de rijksoverheid ruim 2,3 miljoen euro uit aan wachtgeld voor Tweede Kamerleden en oud-ministers en staatssecretarissen. In 2015 kregen acht oud-bewindspersonen en 52 ex-Kamerleden wachtgeld uitgekeerd.

Vertrokken Kamerleden en waar ze gingen werken (sinds 2010):

Bron van het overzicht is het PDC/Montesquieu Instituut, dat alleen naar hoofdfuncties heeft gekeken.

Bewindslieden vinden makkelijker baan

Oud-ministers en staatssecretarissen vinden gemakkelijker een nieuwe baan dan oud-Kamerleden. Van de ex-bewindspersonen hadden op het moment van de meting, eind 2014, vier van de veertien geen nieuwe baan gevonden. Van de Tweede Kamerleden hadden 22 van de 48 geen nieuw werk.

Zo’n 44 procent van de groep, 27 van de 62 ex-politici, had in één jaar nieuw werk. Meer dan de helft van die groep had minder dan een half jaar nodig. Voor zo’n 15 procent van de groep duurde het vinden van werk ongeveer anderhalf jaar.

‘Werk’ betekent in deze gegevens niet per se een voltijds contract, het kan ook een baantje zijn voor een paar uur per week of eigen freelance werkzaamheden. De inkomsten van dat soort klussen worden van het wachtgeld afgetrokken.

De groep oud-politici laat zich in hun kansen op de arbeidsmarkt niet vergelijken met een andere groep werkzoekenden. Volgens uitkeringsinstantie UWV heeft nu zo’n 44 procent van de WW’ers binnen een jaar weer werk – maar bij hen tellen kleine baantjes niet mee. De leeftijd van werkzoekende ex-Kamerleden loopt ook erg uiteen, waardoor vergelijking met andere werklozen moeilijk is.

De termijn dat ex-politici wachtgeld krijgen is in 2012 gelijkgetrokken met de maximumduur van een ‘gewone’ werkloosheidsuitkering: drie jaar en twee maanden. Ze hebben sinds 2010 ook sollicitatieplicht.