De grote vragen over Zika, zonder er paniekerig over te doen

Mediaredacteur Peter Zantingh raadt iedere week een goede podcast-aflevering aan.

pvdw_logo_groot
Zo’n twee weken geleden riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het zikavirus in Brazilië uit tot een bedreiging voor de wereldwijde volksgezondheid. De afgelopen tijd heb je er veel over kunnen lezen en horen. De laatste aflevering van On the Media, een Amerikaanse podcast die het nieuws (en hoe iets nieuws wordt) analyseert, neemt even afstand van de paniekerige koppen en beantwoordt fundamentele vragen.

Zoals: Hoe zeker is het dat het zika-virus verband houdt met microcefalie (verstoring in de hersengroei) bij pasgeboren kinderen? Maar de ervaren journalisten en presentatoren Bob Garfield en Brooke Gladstone stellen ook vragen waar je zelf niet zo snel aan denkt. Welke rol speelt klimaatverandering, bijvoorbeeld? Gaat dit iets veranderen in hoe Zuid-Amerika over abortus denkt? Of deze, die Garfield aan de WHO stelt:

“If your goal is to call more attention to Zika, in order to increase the amount of political will and the potential for studying of the virus; well done, that has happened. [...] There’s also something of a panic going on, much as there was a panic going on during the ebola outbreaks, when the actual risk outside of Africa was minimal, verging on trivial. How do you weigh when the disadvantages of a big media splash outweigh the advantages?”

Lees ook: Zika-alarm is politieke keuze, het hoofdredactioneel commentaar van NRC van 5 februari

Ik ben al een tijd fan van On the Media. Het is weliswaar een programma over journalistiek, maar behandelt onderwerpen die iedereen aangaan. Sterker nog: het programma vertelt je hoe media werken en hoe wat je leest en hoort tot stand komt. Dat wordt steeds belangrijker nu de koppen op websites en de onderwerpregels van Blende-nieuwsbrieven er niet (langer) zijn om je te informeren, maar om je te laten klikken. Daarin gaat de nuance vaak verloren. Bij On the Media is die nuance er wel.

Overigens, ik maak deze rubriek voor wie al regelmatig podcasts luistert, maar wil je zeker niet uitsluiten als je nu wil beginnen. Daarom een tip: kies een goede podcast-app. De standaard-app die op iPhones wordt meegeleverd, is niet de beste. Pocket Casts, bijvoorbeeld, is beter en completer - en ook te downloaden op Android-apparaten. Overcast (alleen Apple) is een andere uitstekende app om podcasts mee te luisteren. Hier een tabel ter vergelijking:

Hier alle voorgaande stukjes van deze rubriek. Tips voor podcasts die ik moet luisteren? @pzantingh / p.zantingh@nrc.nl.