Aantal voortijdige schoolverlaters gedaald met 5 procent

Opvallend is dat de grootste daling te vinden is onder de groep jongeren die ouder is dan 18 jaar.

Dick Benschop, president-directeur Shell Nederland, geeft les aan VWO-4 leerlingen van het Damstede Lyceum, tijdens de Dag van de Leraar.
Dick Benschop, president-directeur Shell Nederland, geeft les aan VWO-4 leerlingen van het Damstede Lyceum, tijdens de Dag van de Leraar. Foto Jerry Lampen / ANP

Het aantal voortijdige schoolverlaters is afgelopen schooljaar met zo’n 5 procent gedaald. Vorig schooljaar stopten 24.451 jongeren met hun opleiding aan de middelbare school of een mbo, het schooljaar ervoor waren dat er 1.200 meer. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Onderwijs maandag puibliceerde. De daling past in de trend van de afgelopen jaren: het aantal voortijdige schoolverlaters daalt jaar na jaar.

Bussemaker zet in op snellere daling

Dat er minder jongeren stoppen met school komt doordat scholen en gemeenten meer letten op verzuim. Als een leerling niet komt opdagen, neemt een coach of mentor direct contact op met de leerling of met een ouder of verzorger. Daarbij worden leerlingen beter begeleid bij het kiezen van een vervolgopleiding, waardoor de kans kleiner is dat ze op de verkeerde plek terechtkomen en de opleiding niet afmaken.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs zegt over de daling:

“Het is erg goed dat meer jongeren met succes hun opleiding afronden en daardoor een beter toekomstperspectief hebben.”

Toch kan het aantal schoolverlaters wat haar betreft nog verder dalen. Bussemaker zet flink in op het voorkomen van uitval, want uit onderzoek blijkt dat jongeren zonder diploma minder kans maken op een baan, vaker betrokken zijn bij een misdrijf en hogere zorgkosten hebben. Bussemaker blijft scholen die het aantal uitvallers weten terug te dringen financieel belonen.

Doelstelling gehaald

Het vorige kabinet stelde zich ten doel om het aantal voortijdige schoolverlaters in 2016 terug te dringen tot maximaal 25 duizend. Dat doel is gehaald, blijkt uit de cijfers van het ministerie.

Opvallend is dat de grootste daling te vinden is onder de groep jongeren die ouder is dan 18 jaar.

Bij het Hoornbeeck College, een gereformeerd roc met scholen in Amersfoort, Apeldoorn, Rotterdam, Goes, Kampen en Gouda, daalde het aantal schoolverlaters met 37 procent. Volgens het ministerie komt dat door “een stevige verzuimaanpak”. Ook een andere roc, Kop van Noord-Holland, en het Friesland College zagen aanzienlijk minder jongeren zonder diploma vertrekken.

Bussemaker formuleerde meteen een nieuwe doelstelling: in 2020 moet het jaarlijkse aantal voortijdige schoolverlaters zijn gedaald tot maximaal 20 duizend.

Zo zit het in de vier grote steden

Van de vier grote steden boekte Utrecht de grootste daling: daar werden ongeveer een kwart minder schoolverlaters geregistreerd. Rotterdam telde 14 procent minder schoolverlaters, Amsterdam 11 procent minder en Den Haag 10 procent minder.

In het schooljaar 2001-2002 verlieten nog ongeveer 71.000 jongeren voortijdig de schoolbanken.

    • Carlijn Vis