VN: 11.000 burgerslachtoffers in Afghanistan

Vorig jaar kwamen 3.454 mensen om het leven en 7.457 anderen raakten gewond. Het aantal kinderen onder de slachtoffers neemt ook toe.

Afghaanse veiligheidstroepen inspecteren de plek waar een zelfmoordaanslag werd gepleegd na gevechten met Talibaanstrijders.
Afghaanse veiligheidstroepen inspecteren de plek waar een zelfmoordaanslag werd gepleegd na gevechten met Talibaanstrijders. Foto Rahmat Gul / AP

Het afgelopen jaar gaat de boeken in als het bloedigste jaar voor de burgers in Afghanistan, meldt persbureau AFP. Door de oorlog in het land kwamen in 2015 3.545 mensen om het leven, en nog eens 7.457 anderen raakten gewond, blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. In 2009 begonnen de VN het aantal burgerslachtoffers te registreren. Sindsdien is het aantal burgerslachtoffers opgelopen.

Het aantal kinderen dat om het leven kwam of gewond raakte, nam vorig jaar ook toe. 2.829 kinderen werden slachtoffer van de oorlog, wat betekent dat een op de vier burgerslachtoffers een kind was. Een jaar eerder waren er 2.476 kinderen onder de burgerslachtoffers. Ook het aantal vrouwen dat slachtoffer is van de oorlog nam toe tot 1.246. Daarmee was een op de tien vrouw. Het jaar ervoor vielen 909 vrouwelijke slachtoffers te betreuren.

“De schade die aan de burgers is toegebracht, is volstrekt onaanvaardbaar”, liet VN-vertegenwoordiger in Afghanistan, Nicholas Haysom weten in een statement.

“We doen een beroep op zij die het Afghaanse volk dergelijk leed aandoen om met concrete maatregelen te komen om burgers te beschermen en een einde te maken aan het doden en verminken van burgers.”

Talibaan schuldig aan 62 procent van de slachtoffers

Het aantal burgerslachtoffers dat door de Talibaan om het leven kwam of gewond raakte is volgens de Verenigde Naties 62 procent: 6.821 mensen. De VN rekenen 14 procent van de dode en gewonde burgers het Afghaanse leger aan. Internationale troepen zijn voor 2 procent debet aan de burgerslachtoffers in Afghanistan.

Gevechten en aanslagen in bevolkte gebieden worden beschreven als de belangrijkste oorzaak van de burgerdoden. De invallen van de Talibaan in stedelijke centra, waaronder de verovering van de stad Kunduz valt, zijn hiervan een voorbeeld.

De Talibaan heeft het aantal aanslagen en militaire offensieven de afgelopen maanden geïntensiveerd. De internationale missie eindigde vorig jaar. Sinds de VN de telling van burgerslachtoffers startte, zijn er in totaal een kleine 60.000 geteld.