Zes arrestaties bij betoging tegen azc in Enschede

De zes arrestanten zijn lid van de anti-islambeweging Pegida. Een van hen had een spandoek met een hakenkruis bij zich.

Deelnemers aan een eerdere betoging tegen de komst van een asielzoekerscentrum staan tegenover de politie. De burgemeester van Enschede gaf opdracht de betoging te stoppen.
Deelnemers aan een eerdere betoging tegen de komst van een asielzoekerscentrum staan tegenover de politie. De burgemeester van Enschede gaf opdracht de betoging te stoppen. Foto ANP / GINOPRESS

De politie in Enschede heeft zaterdag bij een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum zes mensen opgepakt. Zij zijn allen lid van de anti-islambeweging Pegida, meldt persbureau ANP.

Een van de zes arrestanten werd aangehouden omdat hij een spandoek met daarop een hakenkruis had. Anderen werden gearresteerd voor steekwapenbezit en het bedreigen van agenten. Een woordvoerder van de gemeente liet aan het persbureau weten dat de betoging verder betrekkelijk rustig is verlopen.

Noodverordening voor binnenstad

De gemeente had een noodverordening afgekondigd voor de binnenstad om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen. De noodverordening geeft de politie extra bevoegdheden. Ongeveer tweehonderd mensen demonstreerden tegen de plannen van de gemeente om een asielzoekerscentrum te bouwen. De protestmars was georganiseerd door Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG).

Lees ook: Burgers met een pitbull op hun shirt ‘laten niet los’ over Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG).

Bij een eerdere demonstratie in Enschede tegen de komst van het azc werden ook arrestaties verricht: wegens mishandeling, belediging en het brengen van de Hitlergroet. Ook werden vorig jaar varkenskoppen neergelegd bij het terrein waar het centrum zou komen.