Zes aanhoudingen Den Haag na onaangekondigd protest

Aanleiding was de aanhouding van een 16-jarig meisje wier telefoon in beslag is genomen.

Archiefbeeld
Archiefbeeld Foto: ANP/KOEN VAN WEEL

In Den Haag zijn zes mensen aangehouden nadat er onrust was ontstaan wegens een oproep tot demonstreren, zo meldt de politie zaterdagavond. Via de sociale media werden mensen opgeroepen om te demonstreren tegen de behandeling van een 16-jarige meisje toen haar telefoon afgelopen donderdag in beslag werd genomen. Ze zou volgens haar advocaat zijn mishandeld en beledigd, wat leidde tot ophef op de sociale media.

Die berichten mondden uit in een oproep om zaterdag te demonstreren op de Hoefkade. Op last van burgemeester Van Aartsen was een demonstratie op die plek niet toegestaan; hij wees het Huygenspark aan als alternatieve locatie. Toch verzamelden zich tientallen mensen op de Hoefkade en het Hobbemaplein. Toen daar drie mannen weigerden om te vertrekken, werden zij gearresteerd. Drie jongens zijn aangehouden omdat ze een raam van een bushokje vernielden en stenen gooiden naar een passerende tram.

Het mobieltje van het meisje is door de politie in beslag genomen wegens een lopend onderzoek naar een 18-jarige Schiedammer. Hij werd in februari opgepakt omdat Justitie hem verdenkt van het willen aansluiten bij Islamitische Staat. Volgens de advocaat van het meisje is hij geen bekende van haar en zou ze zonder enige verdenking zijn opgepakt. Volgens het OM kwam zij uit eigen beweging naar het bureau.