‘Van der G. eist in kort geding meer vrijheid’

De moordenaar van Pim Fortuyn wil geen (nieuwe) verplichte psychologische en psychiatrische behandelingen meer.

Archieffoto van de president van de rechtbank Gerard van Ham die naar de advocaat van Volkert van der G kijkt. De moordenaar van Pim Fortuyn eist meer vrijheid.
Archieffoto van de president van de rechtbank Gerard van Ham die naar de advocaat van Volkert van der G kijkt. De moordenaar van Pim Fortuyn eist meer vrijheid. Foto Jerry Lampen / ANP

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft donderdag in een kort geding meer vrijheid geëist, meldt De Telegraaf. Bij de rechtbank in Den Haag vocht Van der G. de voorwaarden rond zijn vrijlating aan. Zo eiste hij dat hij geen (nieuwe) verplichte psychologische en psychiatrische behandeling meer hoeft te ondergaan. Dat zou hij niet meer nodig vinden.

De advocaat van Van der G. weigerde tegenover De Telegraaf ieder commentaar. Van der G. kwam in mei 2014 vrij nadat hij tweederde van zijn celstraf van achttien jaar had uitgezeten. Daarbij werden hem een aantal voorwaarden opgelegd. Zo mag hij zich niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn begeven. Ook mag hij geen contact hebben met hen en de pers.

Eerste foto van Van der G. in scène gezet

In september van het vorige jaar werd bekend dat de top van het ministerie van Veiligheid en Justitie op de hoogte was dat het maken van een foto van Volkert van der G. in scène werd gezet – ondanks een mediaverbod. Het maken van de foto in juni 2014, een maand na de voorwaardelijke vrijlating van de moordenaar van Pim Fortuyn, gebeurde namelijk in nauw overleg met de NCTV (nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid). Het idee was dat beveiliging van Van der G. makkelijker zou zijn als een jacht van de media op de eerste foto verder zou uitblijven.