Samsom: PvdA heeft meer zelfvertrouwen nodig

Op het congres heerste frustratie over de leiderschapsvraag die Jacques Monasch eerder deze week opwierp.

Speech van Diederick Samsom tijdens het jaarlijkse partijcongres van de PvdA in De Rijtuigenloods in Amersfoort.
Speech van Diederick Samsom tijdens het jaarlijkse partijcongres van de PvdA in De Rijtuigenloods in Amersfoort. Foto: ANP/ROBIN UTRECHT

PvdA-leden mogen trotser zijn op hun partij en de huidige regering. Dat zei partijleider Diederik Samsom zaterdag in een toespraak op het ledencongres in Amersfoort. “Ik zie nog te weinig zelfbewustzijn”, zei Samsom. “Ik hoor te veel verontschuldiging. Ik lees te veel getob. Partijgenoten, dat is onnodig. En het is onterecht.”

De PvdA-leider zei dat de regering de afgelopen jaren “de vastgelopen economie weer aan de praat kreeg”:

“We maakten waar wat we beloofden in 2012: eerlijk delen en vooruitgang mogelijk maken. Daar moeten we niet over tobben, daar moeten we trots op zijn.”

Op de achtergrond van het congres speelde de discussie over het lijsttrekkerschap van de partij bij de volgende verkiezingen, uiterlijk volgend jaar. Vrijdag zei PvdA-Kamerlid Jacques Monasch in de media dat dit niet Samsom of vicepremier Lodewijk Asscher moet zijn. “Het land en de partij hebben een lijsttrekker nodig van statuur.” Monasch zei dat burgemeester Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) of Eberhard van der Laan (Amsterdam) een “geschenk zouden zijn voor de partij”.

Onder de bezoekers heerste vooral frustratie over het feit dat Monasch op de dag voor het congres de leiderschapsvraag opwierp. En dat terwijl de PvdA haar zeventigste verjaardag viert. De meeste leden vinden het te vroeg om al te gaan ruziën over het lijsttrekkerschap en vermoeden dat Monasch met zijn uitspraken vooral zichzelf in de kijker wilde spelen.

Lodewijk Asscher begon zijn speech met het prijzen van Aboutaleb. “Die naar voren stapt als gruweldaden in Parijs en elders ons uit elkaar dreigen te slaan.” Precies op dat moment liep de Rotterdamse burgemeester de zaal in terwijl er een luid applaus klonk.

In de speeches van minister Asscher (Sociale Zaken) en partijvoorzitter Spekman stonden flexwerkers en zzp’ers centraal. “Het dumpen van alle risico’s op het individu onder het mom van modern liberalisme” noemde Asscher “flex-fundamentalisme”. Volgens Spekman is het zorgen voor een vangnet voor zzp’ers “het grote gevecht voor komende twintig jaar”. “Anders houdt onze verzorgingsstaat op te bestaan.”