S-Arabië stuurt grondtroepen naar Turkse basis nabij Syrië

Hiermee lijkt een terugkeer van de Saoediërs in de strijd tegen terreurgroep IS in Syrië dichterbij gekomen.

Mevlut Cavusoglu arriveert in München
Mevlut Cavusoglu arriveert in München Foto: Michael Dalder/Reuters

Saoedi-Arabië is volgens Turkije bereid om vliegtuigen en militair personeel te sturen naar een basis van de Turken vlakbij de grens met Syrië. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu in Turkse media. Hiermee lijkt een terugkeer van de Saoediërs in de strijd tegen terreurgroep IS in Syrië dichterbij gekomen.

Hoeveel militairen en vliegtuigen naar de Incirlik-basis worden gestuurd is volgens Cavusoglu nog niet afgesproken. De Saoedi’s zouden de basis al wel hebben geïnspecteerd. De Verenigde Staten maken al gebruik van de basis.

Volgens NRC-redacteur Toon Beemsterboer is de stap van de Saoediërs opmerkelijk:

“De Saoediërs zijn formeel nog wel onderdeel van de internationale coalitie tegen IS, maar zijn al maanden gestopt met bombarderen omdat ze zich concentreren op Jemen. Dus dit zou kunnen betekenen dat ze voorbereidingen treffen voor een grotere rol in Syrië, bijvoorbeeld met grondtroepen zoals ze hebben aangeboden.”

Volgens Cavusoglu zouden de Turken en de Saoediërs samen inderdaad ook een “operatie over land” kunnen uitvoeren, “als er een uitgebreide resultaatgerichte strategie op tafel ligt”. Zo’n plan is er nog niet. Vorige week vrijdag meldde de Saoedische zender Al-Arabiya al dat Saoedi-Arabië bereid is grondtroepen te sturen om te vechten tegen de terreurgroep, als de coalitie daartoe besluit later deze maand.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen