Russische oppositieleider opgepakt voor ‘wapenbezit’

Opnieuw wordt een Russisch oppositielid bedreigd. Vermoedelijk door een vertrouweling van Poetin.

Er lag een „vuurwapen” in de kofferbak van zijn auto. Of anders, zo zei de Russische politie tegen de aangehouden politicus Ilja Jasjin, „een dode prostituee”. Die laatste opmerking was mogelijk grappig bedoeld.

Gisteren werd oppositieleider Jasjin op de ringweg van Moskou klemgereden door de verkeerspolitie. In zijn auto werd niets „onwettigs” aangetroffen, zo twitterde Jasjin. Wel ging de politie ervandoor met het onderzoeksrapport van de vermoorde politicus Boris Nemtsov, over Ruslands geheime oorlog in Oekraïne.

Ilja Jasjin is een prominent gezicht van de Russische oppositiepartij RPR-Parnas. Het afgelopen weekend was hij in Tsjetsjenië, voor een onderzoek naar de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, die de Russische deelrepubliek op de Kaukasus met ijzeren hand regeert. Volgens Jasjin was de informatie over een ‘vuurwapen’ gefingeerd. „Ze zochten het rapport over Kadyrov”, zei hij op tv.

Bijna een jaar geleden werd oppositieleider Nemtsov in het centrum van Moskou doodgeschoten. Het Russische OM heeft enkele Tsjetsjenen aangehouden voor de moord. De hoofdverdachte Zaoer Dadajev diende in de veiligheidstroepen van Kadyrov. Een andere (voortvluchtige) verdachte, Roeslan Geremeev, zou zelfs familie zijn van een van de naaste medewerkers de Tsjetsjeense leider.

Een jaar later is de sfeer alleen maar grimmiger geworden. In de afgelopen weken sloeg Kadyrov voortdurend dreigende taal uit naar de Russische oppositie. Eerst noemde Kadyrov hen „vijanden van het volk”. Daarna plaatste hij beelden van de lijstrekker van Parnas, Michaïl Kasjanov, gezien door het vizier van een sluipschuttergeweer. Dezelfde Kasjanov kreeg deze week ìn een restaurant een taart in het gezicht gesmeten door twee mannen die eruitzagen alsof ze van de Kaukasus kwamen. De volgende dag publiceerde Kadyrov een foto met iemand die net bekogeld was met een taart. Kadyrov , zo zei een van zijn medewerkers op de Russische radio, heeft een „heel subtiel gevoel voor humor”.

Kadyrov heeft waarschijnlijk reden om te vrezen voor Jasjins onderzoek. Amnesty International bericht al jaren over grootschalige mensenrechtenschendingen in Kadyrovs ‘Islamitische Republiek’. maar mogelijk is er meer aan de hand. De Russische oppositie maakt zich op voor deelname aan de parlementsverkiezingen, in september.

In aanloop daarnaar legde Aleksej Navalny systematisch de corruptie van Ruslands heersende klasse bloot. Deze week klaagde Navalny Poetin zelf aan. De Russische president heeft zich volgens Navalny schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling, door 1,75 miljard euro subsidie toe te kennen aan Sibur, het bedrijf van zijn schoonzoon. Navalny heeft de handschoenen uitgetrokken. Poetin en Kadyrov, zo lijkt het, ook.