Europees komeetlandertje Philae is na maanden stilte definitief opgegeven

Het doek lijkt gevallen voor de Europese komeetlander Philae, die sinds 12 november 2014 op het oppervlak van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko staat. Het Europese agentschap ESA staakt de pogingen om in contact te komen met de kleine onderzoeksmodule. Het is inmiddels zo koud geworden op de komeet, dat de hoop nog iets van hem te vernemen zo goed als vervlogen is.

Sinds 9 juli 2015 doet Philae er al het zwijgen toe. De afgelopen maanden heeft ‘moederschip’ Rosetta vergeefs naar mogelijke signalen van de komeetlander geluisterd. Rosetta kwam na een spectaculaire reis door het zonnestelsel op 6 augustus 2014 in een baan om de komeet 67P. Op 12 november werd de meegenomen lander Philae losgelaten.

Na een wat onbeholpen stuiterlanding in 2014 heeft Philae enkele dagen onderzoek kunnen doen en verliep de communicatie zonder problemen. Toen raakten de batterijen op.

Maar op 13 juni 2015 nam Philae weer contact op met Rosetta. Uit de gegevens die hij toen opstuurde, bleek dat hij al op 26 april uit zijn winterslaap was ontwaakt.

Wat er precies is misgegaan blijft gissen. Rosetta cirkelt nog steeds om komeet 67P en zal deze tot aan haar geplande ‘zachte crash’ in september blijven onderzoeken.