PvdA-Kamerlid: Samsom niet de juiste man om partij te leiden

Ook Hans Spekman, Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem moeten de partij niet leiden, vindt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch tijdens een debat in de Tweede Kamer.
PvdA-Kamerlid Jacques Monasch tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto Martijn Beekman / ANP

PvdA-lid Jacques Monasch is van mening dat “het land en de partij” een lijsttrekker nodig hebben van statuur. Hierbij zijn Diederik Samsom, Hans Spekman, Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem niet de juiste mannen om de partij te leiden. “Dit los je niet op met Haags gedoe”, zegt het Kamerlid in een interview met de Leeuwarder Courant.

Het Friese Kamerlid ziet de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, en de burgervader van Amsterdam, Eberhard van der Laan, als goede lijsttrekkers.

“Zij zouden allebei een geschenk zijn voor de partij en zouden veel van de opgelopen achterstand kunnen goedmaken.”

Dat de beide heren niet uit Den Haag komen is volgens Monasch een pre. “Ik hoop alleen dat ze zich als burgemeester niet te groot voelen om mee te doen. Daar zit de kwetsbaarheid in.”

“Aboutaleb durft duidelijke grenzen te stellen”

Monasch roemt de toespraak van Aboutaleb na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo (“rot toch op”).

“Aboutaleb durft te benoemen wat je wel en niet kunt tolereren in de samenleving. Hij durft duidelijke grenzen te stellen. Daar heeft dit land behoefte aan. En de partij evenzeer.”

De PvdA staat bekend om zijn kritische discussies binnen de eigen partij, waarbij de leider vaak het mikpunt is. NRC-redacteur Erik van der Walle:

“Jacques Monasch behoort tot de meest kritische en uitgesproken leden van de fractie. Het is een ervaren politicus. Eerder speelde hij een rol in verschillende verkiezingscampagnes in zijn partij. Het is de vraag of zijn uitlatingen grote gevolgen hebben.”

Update 13:30 uur: Minister van Financïen Jeroen Dijsselboem staat achter Samsom. Bij Kamerbreed zei Dijsselboem geen argument te kunnen bedenken waarom Samsom niet opnieuw lijsttrekker zou kunnen worden.
Twitter avatar kamerbreed Kamerbreed Dijsselbloem: “Diederik moet gewoon blijven. Als er een debat zou komen, moet dat gaan over de koers van de #PvdA.”

Samsom: ik verwelkom de gedachte dat er meer kandidaten zijn

Diederik Samsom reageerde in elk geval laconiek op de kritiek van Monasch. Volgens hem mag elk PvdA-lid zijn voorkeur uitspreken, zo zei hij tegen het ANP. “Het is een beetje vroeg, want de verkiezing van de lijsttrekker is pas in oktober. Maar als fervent voorstander van lijsttrekkersverkiezing verwelkom ik de gedachte dat er mogelijk meer kandidaten zijn.”

Felix Rottenberg, die voor de partij de selectiecommissie voor de Tweede Kamer zou gaan leiden, noemde Diederik Samsom in een interview met Vrij Nederland “de bedrijfsleider van het kabinet”. Hij vindt Asscher geschikter als lijsttrekker.

Zaterdag houdt de PvdA zijn congres in Amersfoort, waar de uitspraken van Monasch ongetwijfeld druk in de wandelgangen besproken zullen worden. De viering van het zeventigjarig bestaan van de PvdA werd afgelopen dinsdag beheerst door de kritische uitspraken van voorzitter Hans Spekman aan het adres van Geert Wilders.