Nóg meer kunnen dan de andere alleskunners

Foto Bastiaan Heus
Foto Bastiaan Heus

Omdat de relevante vragen nu eenmaal op ouder- en kindersites worden gesteld weten we dat Pieter Braun vroeger vrijwel onverslaanbaar was met tikkertje. Hij rende zo snel dat hij niet eens meer in een boom hoefde te klimmen (wat hij ook kon). Eigenlijk was het lot van Braun toen al bezegeld: de meerkamp, waar alleskunnen de norm is. Dat zijn de mensen die als je ze vraagt om zeveneneenhalve kilo zo ver mogelijk weg te gooien dat kwalificeren als ‘even rust pakken’.

Braun (net 23 geworden) kan zelfs wat meer dan de andere alleskunners; in 2015 werd hij Europees kampioen onder de 23 jaar, brak negen van zijn tien persoonlijke records en kwalificeerde zich, net als zijn zes jaar oudere trainingspartner Eelco Sintnicolaas, voor de Olympische Spelen. De lange aanloop naar Brazilië begint als Braun dit weekend in Apeldoorn stukken hardloopt, over wat hekjes springt wat dingen een stukje weggooit – maar geen speren, want die oefeningen moeten Braun de Nederlandse titel meerkamp opleveren. Dan nog 173 dagen en tot het Olympische Wie niet weg is, is gezien klinkt. Knappe jongen die Pieter Braun dan nog te pakken krijgt.

Tekst Foto Bastiaan Heus