Neushoorns worden onthoornd om hun levens te redden

Foto AFP

Als de verdoving straks is uitgewerkt, mag deze neushoorn terug naar zijn soortgenoten. Zijn hoorn is net afgezaagd, vandaar de blinddoek. Alle neushoorns op de ranch van John Hume zijn op deze manier onthoornd. Miljonair Hume houdt meer dan 1.000 neushoorns op zijn ranch in Klerksdorp, Zuid-Afrika.

Hume pleit er al jaren voor om de handel in neushoornhoorns te legaliseren. Volgens Hume zou legale handel in hoorns de prijs ervan naar beneden drukken, waardoor stropen van wilde dieren onaantrekkelijker wordt. De redenering van Hume is controversieel: tegenstanders menen dat een groter aanbod van hoorns ook de vraag ernaar kan verhogen. Vooral in Azië is neushoornhoorn gewild.

De internationale handel in hoorns is sinds 1977 verboden. Binnen Zuid-Afrika mochten echter tot 2009 nog hoorns worden verkocht. De hoorns die Hume sindsdien heeft afgezaagd heeft hij opgeslagen. Volgens National Georaphic gaat het bij elkaar om 4 ton hoorns. Waarde op de zwarte markt zou ongeveer 210 miljoen euro bedragen.

De hoorns van neushoorns zijn gemaakt van keratine, hetzelfde materiaal waar ook onze haren en nagels uit bestaan. Het afzagen van een hoorn is, als het op de juiste manier gebeurt, pijnloos. Na drie jaar groeit de hoorn weer aan.

Stropers gaan niet zo subtiel ze te werk. Ze willen zo veel mogelijk hoorn, en hakken of zagen daarom in de schedel van het dier. Zelfs de hoornstompjes die achterblijven op de neuzen van Humes neushoorns zijn nog gewild onder stropers.

Hume won in december een rechtzaak tegen de Zuid-Afrikaanse staat om het hoornmoratorium op te heffen. Maar het verbod blijft voorlopig van kracht: Zuid-Afrika ging meteen in hoger beroep.