Misty Copeland maakt ballerinaschilderijen levend

De prima ballerina van het American Ballet Theatre maakt de schilderijen van Edgar Degas weer levend.

Little Dancer, Dancer in Green en The Star; drie bekende iconische werken van de Franse impressionistische kunstschilder en beeldhouwer Edgar Degas (1834-1917). In zijn carrière maakte hij vooral schilderijen en beelden van ballerina’s. Omdat die bewegingen en kleuren zo prachtig waren én omdat het een uitdaging was om die zo goed mogelijk vast te leggen. En precies die werken zijn nu “nagemaakt”.

De Amerikaanse Harper’s Bazaar strikte de prima ballerina van het American Ballet Theatre voor een fotoserie. Misty Copeland, de eerste Afro-Amerikaanse ooit die het tot eerste danseres van het New Yorkse balletgezelschap schopte, maakte de kunstwerken weer levend: ze poseerde voor de lens van fotografen Ken Browar en Deborah Ory, zoals de ballerina’s op de schilderijen en beelden. En zoals Degas het moeilijk vond om de beweging vast te leggen, had Copeland moeite de beelden opnieuw te creëren:

“Het was geweldig om alle kleine details te zien. Maar ook hoe hij je het gevoel geeft dat er beweging in zit. Dat is waarom het zo mooi en tegelijkertijd moeilijk is om na te dansen. Je streeft naar perfectie, maar je wil ook dat mensen de illusie, van dat je lijn niet ophoudt en dat je nooit stopt met bewegen, vasthouden.”

Bekijk de making off van de fotoshoot:

En enkele van de foto’s:

De fotoshoot komt niet uit de lucht vallen: eind maart opent in het Museum of Modern Art in New York de tentoonstelling A Strange New Beauty, met highlights van Degas’ werk.

De volledige fotoshoot is op de website van Harper’s Bazaar te bekijken.