Meer water!

Hoofdpijn van de sulfiet in wijn, daar gelooft dr. Harold Hamersma niet zo in.

Nadat de EU het in 2005 verplicht stelde om op het wijnetiket ‘bevat sulfieten’ te vermelden, zag ik na een avondje wijnproeven verschillende versies van De ingebeelde zieke. „Ik ben allergisch voor sulfiet. En nu dat in wijn zit, heb ik heel vaak hoofdpijn”, was de meest voorkomende kwaal. Een medisch mirakel.

Voor 2005 had ik nooit klagers, terwijl het spul er toen ook al in zat. Veel opmerkelijker echter is het feit dat de meest voorkomende allergische reacties op sulfiet (SO2; zwaveldioxide) juist huiduitslag of kortademigheid zijn. Hoofdpijn als symptoom komt nauwelijks voor, blijkt uit diverse onderzoeken. Daarbij zouden er dan ook veel vaker klachten moeten zijn geweest. Het conserveringsmiddel sulfiet zit ook in gedroogde vruchten, diepvriesfriet en voorverpakt vlees. Bovendien is de hoeveelheid mensen waarbij sulfiet een allergische reactie kan veroorzaken bijzonder klein. Het zou gaan om minder dan één procent van de bevolking.

De patiënten die zich bij Dr. Hamersma melden na een proeverij of praatje geef ik altijd het volgende recept: wat minder wijn drinken, meer water en minder laat naar bed. Gezellig een glaasje drinken wil nog wel eens in de kleine uurtjes lopen. Alcohol in combinatie met slaaptekort is een geduchte hoofdpijnveroorzaker.

Een en ander neemt niet weg dat de wijnindustrie zich inspant om een sulfietvervanger te vinden. Zo gebruikt het biologisch-dynamische Champagnehuis Leclerc Briant geen chemisch gemaakte sulfiet maar natuurlijke vulkaanzwavel. En werkt een groep wijnmakers in Bordeaux aan een alternatief, waarbij tijdens de gisting natuurlijke micro-organismen aan de wijn worden toegevoegd . Om over het groeiende contingent natuurwijnmakers maar te zwijgen. Wie zijn wijngaarden van A tot Z kent, met gezonde druiven werkt, streng selecteert op de sorteertafel en tijdens het wijn maken ultieme hygiëne betracht, kan zijn wijnen zonder conserveringsmiddel de wijde wereld insturen, is hun credo.

Toch blijft zwavelvrij niet beperkt tot de kleine boertjes. Zo maakt het Zuid-Afrikaanse Stellar Organics jaarlijks een half miljoen zogeheten no sulphur-added wines, waarmee het de grootste producent van dergelijke wijnen ter wereld is. Van hun label Running Duck proefde ik een smakelijke, donkerfruitige, recht door zee shiraz. En al kost deze maar 5,99 euro bij Plus, drink er niet te veel van. Anders wordt het alsnog een hoofdpijndossier.