Liefdesverklaring

Illustratie ANNE VAN WIEREN

Natuurlijk, je kunt een bos rozen kopen voor je Valentijn. Je kunt een tafeltje boeken in een restaurant. Je kunt het bad vol laten lopen, kaarsen aansteken en fles champagne opentrekken, maar niets zegt ‘Ik hou van je’ zoals een zelfgebakken chocoladetaart dat doet. Of het moet de triple chocolate cake zijn waarvoor ik u vandaag het recept ga geven. Een driedubbele liefdesverklaring; hiermee gaat u beslist harten veroveren.

Triple slaat hier niet op het aantal lagen van de cake, maar op de drie soorten chocolade die erin verwerkt zijn. Of nu ja, twee soorten chocolade eigenlijk – eentje met 60% cacaobestanddelen en een puurdere met 72% cacaobestanddelen – én cacaopoeder. Dat klinkt machtig, en laat ik niet ontkennen dat het een stevig stukje gebak is, maar niet zo machtig als je zou verwachten. De zure room geeft hem iets lichtvoetigs, als een bescheiden doch vastberaden zonnetje dat een donkere winternamiddag doorbreekt.

Ongetwijfeld ten overvloede voor ervaren bakkers, maar voor wie wat minder ervaren is met het werken met chocolade, een wenk over het smelten ervan. Chocolade is uiterst temperatuurgevoelig en kan beter niet direct op het vuur worden gezet. Bij te sterke verhitting wordt het korrelig en onaangenaam bitter. Behoedzaamheid is dus het devies. Hoewel het ook in de magnetron kan (40 – 50 seconden per 100 gram, op half vermogen) is de veiligste manier nog altijd het klassieke mariabadje.

Breng hiervoor in een wijde pan een laagje water tegen de kook aan. Hak de chocolade grof en doe in een kom. Hang de kom boven (dus niet in!) het kokende water. Draai het vuur onder de pan laag en laat de chocolade rustig smelten. Roeren is niet nodig, zelfs ongewenst. Pas wanneer de chocolade voor tweederde gesmolten is, haalt u de kom van het vuur en roert met een spatel. De warmte van al de gesmolten chocolade is genoeg om de rest te laten oplossen.

Janneke Vreugdenhil