Leger Turkije bestookt Koerdische militie in Syrië

De beschietingen volgen op terreinwinst van de Koerden door gevechten tussen rebellen en het Syrische leger.

Het vluchtelingenkamp bij Azaz, waar het Turkse leger Koerdische milities heeft bestookt.
Het vluchtelingenkamp bij Azaz, waar het Turkse leger Koerdische milities heeft bestookt. Foto: AFP/MUJAHED ABUL JOUD

Het Turkse leger heeft met artillerie vanuit Turkije stellingen van de Koerdische beweging PYD in Syrië bestookt. Die beweging wordt door de Amerikanen gesteund in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Over welke doelwitten het exact gaat, laten de Turkse autoriteiten niks los, behalve dat het gaat om bombardementen nabij Azaz.

De Turkse premier Davutoglu heeft later op de dag de aanvallen bevestigd. Hij roept de Koerdische milities op om het gebied rondom Azaz onmiddellijk te verlaten en niet meer in de buurt van de stad te komen. De Amerikaanse regering heeft laten weten dat Turkije moet stoppen met de aanvallen. Tevens dienen Koerdische groeperingen niet te profiteren van de ontstane chaos in het gebied als gevolg van het offensief dat het Syrische leger heeft ingezet bij het door rebellen gecontroleerde Aleppo.

“Zee van bloed”

De PYD bestuurt het autonome Koerdische deel van Noord-Syrië en geldt voor de Amerikanen als een belangrijk en effectief bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De steun van de Amerikanen aan de PYD wekt echter steeds meer irritatie op in Ankara. De groepering, en dan met name de gewapende tak YPG, wordt door de Turkse regering gezien als een terreurgroep. De Amerikaanse weigering om dat ook te doen zou volgens president Erdogan een “zee van bloed” veroorzaken.

De vrees bestaat dat het oprukken van de PYD separatistische sentimenten in het eigen land aanwakkert. De PYD wordt ervan beschuldigd de PKK te steunen, de Koerdische beweging die in het zuidoosten van Turkije naar autonomie streeft en in dat land verboden is.

Azaz werd afgelopen week door bondgenoten van de PYD veroverd op het Vrije Syrische Leger dat tegen president Assad vecht. Daarbij kregen zij steun van de Russische luchtmacht. Ongeveer 100.000 vluchtelingen zitten in deze stad vlakbij de grens met Turkije vast omdat ze zijn gevlucht voor de gevechten in het nabijgelegen Aleppo. Turkije staat echter niet toe dat zij de grens oversteken.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen