‘Ik wil dat de geportretteerde de regie loslaat’

De winnaar van de vakjuryprijs januari 2016 (portret) in NRC's fotowedstrijd: Laila Mubarak met Belle
De winnaar van de vakjuryprijs januari 2016 (portret) in NRC's fotowedstrijd: Laila Mubarak met Belle Laila Mubarak

Laila Mubarak wint met haar foto van de elfjarige Belle de vakjuryprijs van de NRC Fotowedstrijd januari 2016. De jury is onder de indruk van de natuurlijke uitstraling van het portret.

“Het model lijkt zich totaal niet bewust van de aanwezigheid van de fotograaf en toont zich in al haar kwetsbaarheid”, schrijft voorzitter Evert Hermans. Tevens noemt hij de foto “het portret van een hele generatie”.

“Tijdens de pubertijd gebeurt het allemaal”, zegt fotograaf Mubarak (37, Amsterdam). “Kinderen ontwikkelen hun identiteit. Meisjes ontplooien hun vrouwelijkheid. Door mijn vorige opleiding Gestalttherapie ben ik erg geïnteresseerd in hoe wij ons presenteren aan onze omgeving. De adolescentie is daarin een boeiende fase.”

Momenteel zit Mubarak in het laatste jaar documentaire fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK). De geportretteerde Belle volgt er een voorbereidingsjaar. “Ik kwam haar toevallig tegen en ben meteen voor haar gevallen”, zegt Mubarak. “Ze heeft zo’n mooie expressie en een eigenwijze, ondeugende twinkeling in haar ogen.”

Zo weinig mogelijk sturen

“Op deze foto zie je haar naar zichzelf toe gekeerd en lijkt ze mij vergeten. Dat zijn voor mij de mooiste momenten. Ik wil dat de geportretteerde de regie loslaat. Om dat te laten ontstaan, probeer ik zelf zo weinig mogelijk te sturen. Ik gebruik ook gewoon daglicht en als er in de studio een stopcontact in de muur zit, dan zit dat daar gewoon.

“Als titel kies ik meestal simpelweg de naam van het subject. Ook de kijker moet je niet sturen met teveel tekst en uitleg. Ik hoop vooral dat die er iets van zichzelf in herkent.”

Foto’s bekijken en zelf insturen kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand februari is Eten.