‘Ik mag van mezelf nog maar drie avonden per week weg’

Angélique Koopmans (50) begon na een diverse loopbaan een bedrijf in kleding op maat voor vrouwen. „Ik kan niet meer alles kopen wat ik wil.”

Angélique: „Inmiddels heb ik geleerd dat de telefoon ook uit kan. ’s Avonds ben ik niet altijd bereikbaar”.
Angélique: „Inmiddels heb ik geleerd dat de telefoon ook uit kan. ’s Avonds ben ik niet altijd bereikbaar”.

Aanbellen met cv onder de arm

Angélique: „Ik heb geschiedenis gestudeerd in Leiden, maar was niet van plan om voor de klas te gaan staan of in de archieven te gaan zitten. Ik was meer geïnteresseerd in het bedrijfsleven. Daarom organiseerde ik met medestudenten banenmarkten en congressen waarvoor we historici uitnodigden die in allerlei atypische banen terecht waren gekomen.”

„Zelf kon ik via een stage bij Fokker werken. Dat was een soort cultuurshock na geschiedenis, maar wel interessant. Helaas duurde het maar twee jaar, toen werd Fokker ontmanteld.

„Ik ben toen bij allerlei bedrijven gaan aanbellen, met mijn cv onder mijn arm. Bij de meeste mocht ik binnenkomen, maar ze hadden lang niet altijd een geschikte vacature.

„Ik kwam terecht bij het Amerikaanse bedrijf Pinnacle Micro, dat net één dag in Nederland was gevestigd. Het had herschrijfbare opslagcapaciteit ontwikkeld voor computers, in een tijd dat er nog geen internet was. De grote lol was dat ik samen met een collega het bedrijf in vier jaar tijd heb uitgebouwd van 0 tot 30 miljoen gulden omzet. Ik heb veel gereisd in die tijd, door de VS en Europa. Zonder mobiele telefoon, zonder internet, dat kun je je nu niet meer voorstellen. Met de opkomst van internet en pc’s met steeds grotere opslagcapaciteit ging het bergafwaarts met Pinnacle.

„Mijn laatste baan in vaste dienst was bij Wolters Kluwer, waar ik manager strategie en innovatie werd. Daarna was ik echt toe aan iets anders.

„Ik ben een doener en ik ben nieuwsgierig. Ik vind het leuk om iets uit niets te creëren en mensen gelukkig te maken. Na Wolters Kluwer kreeg ik uit mijn omgeving het advies om ondernemer te worden. Dat ben ik gaan doen.

„Ik had al zó vaak dingen gedaan waar ik geen verstand van had, dat had me zelfvertrouwen gegeven. Maatpakken maken voor vrouwen leek me een gat in de markt. Voor mannen is er van alles op dat gebied, voor vrouwen heel weinig. Ik had vroeger met mijn moeder weleens kleding gemaakt op basis van patronen, maar verder reikte mijn kennis niet. Maar ik heb een team opgebouwd van mensen die wel verstand van mode hebben.

„Sinds 2007 maken we exclusieve kleding die vrouwen zelf samenstellen: qua stof, model, kleur. We werken met een digitaal patroontekensysteem, zodat de pakken echt feilloos passen. De eerste anderhalf jaar was het zoeken en worstelen.

„In 2008 heb ik al mijn spaargeld in SheSuit geïnvesteerd, in mensen, materialen en machines, niet wetend dat de economische crisis op uitbreken stond. Veel opdrachten uit het bedrijfsleven werden toen geannuleerd. Dat was heftig. Toch zijn we dankzij particuliere klanten gestaag gegroeid, met ups en downs.”

De zondagmiddag is van mij

„In het begin van SheSuit en zeker in lastige tijden was de balans tussen mijn werk en privéleven weleens zoek. Toen moest ik ervoor zorgen dat het bedrijf niet continu in mijn hoofd maalde. Inmiddels heb ik geleerd dat de telefoon ook uit kan. ’s Avonds ben ik niet altijd bereikbaar. Liever sta ik een uur eerder op om iets te doen. En de zondagmiddag is ook van mij. De zaterdag is wel een werkdag, want zeker klanten die van ver komen, maken dan graag een afspraak. Mijn klanten zijn vrouwen zoals ik zelf jarenlang was: ambitieus, veel op reis en geen tijd om te winkelen. Daardoor heb ik makkelijk contact met hen.

„Ik ben lid van diverse netwerken. Dat levert veel verrassende, positieve dingen op, ondernemers die elkaar kennen, gunnen elkaar veel. Ik heb het aantal lidmaatschappen inmiddels een beetje moeten inperken, ik mag van mezelf nu nog drie avonden per week weg.”

„Ik denk dat ik zo’n vijftig uur per week werk, soms meer, soms wat minder. Ik ben in elk geval geen workaholic die dag en nacht bezig is. Die periodes heb ik wel gekend, hoor. Dat is een valkuil voor mij, te veel hooi op mijn vork nemen. Maar dat merk ik dan lichamelijk. Ter ontspanning ben ik weer gaan golfen, met vriendinnen. Ik vind het heerlijk om te bewegen en buiten te zijn. Ik ben niet iemand van de sportschool. En ik lees elke dag, van kranten tot romans. Het leidt af als je je ergens helemaal in kunt verdiepen.”

Tegenslagen en stress

„Meer tijd en geld staan hoog op mijn verlanglijstje. In verband met de investeringen in mijn bedrijf doe ik het financieel rustig aan. Laatst heb ik nieuwe golfclubs gekocht en ik heb dringend nieuwe golfschoenen nodig, maar ik kan niet meer alles aanschaffen wat ik wil. Ik moet ook rekening houden met de hypotheek op mijn appartement. Dat is altijd een eis van me geweest: hoeveel ik ook investeer, ik wil mijn appartement in hartje Amsterdam houden. Met Kerst heb ik wel een golfreis naar Spanje gemaakt. Ooit hoop ik weer verre reizen te kunnen maken. Maar ik ben wel zo’n optimist dat ik denk dat dat op enig moment weer mogelijk wordt. Dat heb ik wel geleerd in mijn afwisselende loopbaan: omgaan met tegenslagen en stress. Als zich nu een probleem voordoet, ga ik daar relaxter mee om. Dat is de goede kant van tegenslag.”