Hulpkonvooi Rode Kruis bereikt Jemenitische stad Taiz

Het is een doorbraak: voor het eerst sinds augustus heeft een hulpkonvooi de stad kunnen bereiken.

Archieffoto van een konvooi van het Rode Kruis met medische hulgoederen staat stil op zo’n 10 km van de Syrische stad Madaya.
Archieffoto van een konvooi van het Rode Kruis met medische hulgoederen staat stil op zo’n 10 km van de Syrische stad Madaya. Foto AFP / Rode Kruis

Een hulpkonvooi van het Rode Kruis heeft zaterdag voor het eerst sinds augustus Taiz bereikt. De hulporganisatie heeft drie ton medicijnen naar vier ziekenhuizen in de door de oorlog verscheurde stad gebracht. “Dit is een doorbraak”, sprak Antoine Grand van het Rode Kruis in Jemen. “We hopen dat de operatie van vandaag door vele andere gevolgd wordt.”

Een team van het Rode Kruis bracht onder andere chirurgisch materiaal, intraveneuze vloeistoffen en verdovingen om honderden gewonden te kunnen behandelen. Ook medicijnen en benodigdheden voor zwangeren zijn naar Taiz gebracht. “Er is behoefte aan regelmatige, ongehinderde, toegang”, zei een woordvoerder van het Rode Kruis zaterdag.

Verwoestende burgeroorlog

Jemen is de afgelopen jaren in de greep geraakt van een verwoestende burgeroorlog. Van de Houthi’s tegen de inmiddels uit de hoofdstad Sana’a verdreven regering van de sunnitische president Hadi, die weer wordt gesteund door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Op steeds andere plekken breken gevechten uit en vinden bombardementen plaats.

290915x_jemengevechten

Zeker de helft van de inwoners van Taiz, een stad van ruim een half miljoen, is gevlucht. De toestand in Taiz en elders wordt verder bemoeilijkt door brandstoftekorten. Daardoor is er soms geen brandstof voor generatoren voor ziekenhuizen en de voor de volksgezondheid belangrijke waterzuiveringsinstallaties.

Volgens de Verenigde Naties zal de hongersnood in het land verder toenemen. Meer dan de helft van de bevolking, 14,4 miljoen mensen, zou daar nu al mee te maken hebben.