Wij konden zonder toestemming de pinguïns toch observeren

De mooie reportage over de geeloogpinguïn (Wetenschapsbijlage, 6-7 februari) beschrijft de intensieve maatregelen die door de overheid zijn ingesteld om deze vogel te beschermen. Wij wonen sinds anderhalf jaar in Nieuw-Zeeland, op het Noordereiland, en maart vorig jaar hebben we een reis naar het Zuidereiland gemaakt, vooral om de natuur, en speciaal vogels, te kunnen zien. Het artikel beschrijft dat het erg moeilijk was de vogels over land te benaderen en dat dit slechts kon door nadrukkelijke toestemming van het Department of Conservation. Dit is niet onze ervaring. Er is een publiek en vrij toegankelijke observatiepost in Kaka Point, waar je de aan land komende geeloogpinguïns kunt bekijken en ook fotograferen. De vogels zien de observatoren niet en ze hebben er geen last van. Verder is op het Otago Peninsula ook een geeloogpinguïnreservaat, ‘penguin Place’. Hier is de leefomgeving voor de geeloogpinguïn geoptimaliseerd, en er is een langzaam groeiend aantal broedparen.