EU wil biljet van 500 euro uit roulatie nemen om terrorisme

Bankbiljetten van 500 euro worden vooral gebruikt door criminelen en terroristen, bleek vorige zomer uit onderzoek van Europol.

Foto AFP

De lidstaten van de Europese Unie willen het 500 euro-biljet mogelijk in de ban doen, omdat terroristen hiermee hun activiteiten makkelijk financieren. Dat liet eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag weten na afloop van een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën in Brussel.

De biljetten van 500 euro zijn vooral populair bij criminelen en terroristen, schreef Europol vorige zomer. Biljetten van 500 euro maken zo’n 30 procent uit van de totale waarde van alle biljetten die in omloop zijn, terwijl er in het gewone betaalverkeer vrijwel nooit mee betaald wordt. Vrijwel nergens ter wereld zijn bankbiljetten in omloop met zo’n hoge waarde als het 500 euro-biljet. Amerikaanse dollarbiljetten – ook veelgebruikt voor grensoverschrijdende transacties in contanten – gaan niet hoger dan 100 dollar.

De Europese Commissie overlegt nu met de Europese Centrale Bank, die gaat over het uit omloop nemen van biljetten. Voor 1 mei moet er een beslissing worden genomen, als het aan de ministers ligt.

In de strijd tegen financiering van terrorisme willen de lidstaten verder contante betalingen van hoge bedragen beperken. Nu mag al niet meer dan 10.000 euro in contanten over de grens worden vervoerd. Gekeken wordt of het verzenden van geld per post ook beperkt kan worden, en of autoriteiten bij lagere bedragen of voorwerpen van hoge waarde ook al mogen ingrijpen, als er sprake lijkt te zijn van criminele activiteiten. (NRC)